Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mussolini ble rekruttert av Secret Service

Den italienske diktatoren mottok 100 pund i uka fra MI5.

VENNER OG FIENDER: Dette bildet fra januar 1939 viser Benito Mussolini sammen med Italias utenriksminister Galeazzo Ciano og britenes statsminister Sir Neville Chamberlain på togstasjonen Termini i Roma. Arkivfoto: AP/Scanpix
VENNER OG FIENDER: Dette bildet fra januar 1939 viser Benito Mussolini sammen med Italias utenriksminister Galeazzo Ciano og britenes statsminister Sir Neville Chamberlain på togstasjonen Termini i Roma. Arkivfoto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Benito Mussolini er husket som en fryktet italiensk diktator som inngikk allianse med nazi-Tyskland. Nå avslører tidligere ukjente dokumenter at diktatoren i i 1917, som 34-åring, ble rekruttert som agent for britisk etterretningstjeneste, hvor han hadde en kort karriere, skriver The Guardian.

Mussolini, som den gang arbeidet som journalist i l Popolo d'Italia
, mottok 100 pund i uka fra MI5. Det tilsvarer vel 53.000 kroner etter dagens pengeverdi, ifølge NTB.

Betalingen var autorisert av Sir Samuel Hoare, parlamentsmedlem, som var MI5s mann i Roma. MI5 omtales også som Secret Service.

Benito Mussolini skal ha publisert propaganda for å sikre at Italia kjempet på alliert side under første verdenskrig.

Den nye kunnskapen om Italias senere diktator ble oppdaget av Cambridge-historiker Peter Martland, og opplysningene publiseres dag i den britiske avisa for første gang.

Hoare skal ha nevnt forholdet til Mussolini i memoarene sine som ble utgitt i 1954, men Martland skal ha blitt overrasket over omfanget av kontakten mellom de to.

Mussolini skal blant annet ha informert Hoare om at det ville sendes militærveteraner til Milano for å jule opp fredsdemonstranter.

- Det var mye penger å betale en journalist den gang, men det var lite sammenliknet med de summene britene brukte på krigen hver dag.

Martland sier han tror Mussolini brukte en del av pengene han fikk fra britene på å kurtisere en elskerinne.

Kontakten mellom MI5 og den kommende diktatoren skal etter hvert ha blitt brutt. Men i 1935, da Mussolini hadde ambisjoner som kolonoherre i Afrika, kom han i kontakt med sin gamle arbeidsgiver. Hoare var den gang mannen som skrev under på dokumentet som sikret Italia kontroll over Abyssinia.

Mussolini og Italia ble senere som kjent Storbritannias fiende i andre verdenskrig.

MI5 drev for øvrig på slutten av 1930-tallet og 1940-tallet omfattende etterforskning av fascister i Storbritannia.

Disse gruppene var blant annet startet på initiativ fra Mussolini.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling