Mutert virus

Mutantutbruddet: - Vi har en teori

Kommuneoverlegen i Halden tror samtlige 105 tilfeller i kommunens corona-utbrudd er av den britiske mutanten. «Pasient 0» er ikke funnet, men hun har en teori.

MUTANT-HALL: 105 personer ble smittet i utbruddet i Halden ishall. Kommuneoverlegen sier samtlige har fått den britiske mutant-varianten av corona. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MUTANT-HALL: 105 personer ble smittet i utbruddet i Halden ishall. Kommuneoverlegen sier samtlige har fått den britiske mutant-varianten av corona. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +648
innlagt269 -19
døde 688 +4
påvist smittet 137 000 000+616.6K
døde 2 950 000 +9.3K
Se mer

To nye resultater er klare, begge bekrefter det som kommuneoverlege Kjersti Gjøsund lenge har trodd. Det store corona-utbruddet i ishallen i Halden ser ut til å utelukkende bestå av muterte tilfeller.

- Resultatene vi nå ser, er som forventet og en bekreftelse på det vi har trodd. Vi er ganske sikre på at alle 105 smittetilfellene er av den britiske mutant-varianten av viruset, sier Gjøsund til Dagbladet.

Det var i slutten av januar at Halden trykket på den store, røde knappen. En etter en kom de positive prøvesvarene fra folk som hadde vært i ishallen.

Situasjonen førte til kraftige tiltak fra kommunens side. Nå, to uker etter, er kommuneoverlegen glad for at de trakk i håndbrekket da uhellet først var ute.

- Vi er veldig glade for at vi gikk så hardt ut, sier Gjøsund.

Kommunens teori

Det sentrale spørsmålet for svært mange av kommunene som har opplevd utbrudd, har vært hvor smitten kommer fra. Jakta på «pasient 0» har for flere vært en av de viktigste oppgavene. Fremdeles står Halden uten svar på nettopp dét spørsmålet.

- Vi har så langt ikke klart å finne «pasient 0». Sånn sett vet vi ikke hvordan smitten kom inn i ishallen, men det antas at den har kommet inn i hallen allerede den 20. januar, for så å spre seg kraftig under hockeytreninger 23. januar, forklarer kommuneoverlegen.

CORONARELATERTE SPØRSMÅL: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, svarer på lesernes spørsmål. Programleder: Christian Roth Christiansen. Vis mer

Så langt har det ikke vært oppdaget tilfeller av smitte på avveie, og kommunen mener de har kontroll på smitteveiene. Selv om den eller de som brakte smitten til ishallen ikke er funnet, har Gjøsund likevel en formening om hvordan spredningen har skjedd.

- Utbruddet har gått parallelt på breddelagene og elitelaget. Vi har en teori om at det har vært dråpesmitte i lufta som har smittet mellom lagene når de har gått av og på isen. Det har ikke vært publikum til stede i hallen, men det har vært treninger for både voksne og barn, så spillere, trenere og foreldre har alle vært i ishallen, forteller hun.

ISHALL: Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om hvor coronaviruset ser ut til å trives. Vis mer

Sjekker flere

Fortsatt gjenstår det svar på en håndfull prøver, for å avdekke om kommunens teori om at samtlige 105 smittede har fått det britiske mutant-viruset.

Gjøsund er imidlertid klar på at de ikke kommer til å sende samtlige tester til sekvensering, da de anser teorien om at alle har fått den muterte varianten som såpass sikker at det ikke er nødvendig.

- Vi kommer til å sende mange nok til at vi har en oversikt og eventuelt kan bekrefte at de smittetilfellene som har kommet er av den muterte varianten. Forhåpentligvis vil vi kunne lære mye av dette utbruddet i ettertid, sier kommuneoverlegen.

Status vaksinasjon Full oversikt

873 914 (16.3%)i Norge har fått dose nr 1
296 529 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer