Coronaviruset:

Mutantvirus i Nordre Follo: Full nedstenging

Det britiske mutantviruset har fått spre seg i kommunen, som nå innfører en full nedstenging. To personer er bekreftet døde etter å ha blitt smittet av det muterte viruset.

LEGE: Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold opplyser at de har gjennomført en grundig undersøkelse på et eldrehjem i Langhus. To tilfeller av det muterte viruset er påvist der. Foto: Vidar Ruud / NTB
LEGE: Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold opplyser at de har gjennomført en grundig undersøkelse på et eldrehjem i Langhus. To tilfeller av det muterte viruset er påvist der. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordre Follo kommune holdt i ettermiddag en pressekonferanse om coronasituasjonen retter at det i går ble det kjent at den britiske varianten av SARS-CoV-2 er påvist i kommunen.

I dag opplyser kommunen at mutantviruset har fått spre seg i kommunen, og det innføres derfor en full nedstenging.

Utbrudd

Innførselen av det muterte viruset er knyttet til direkte innreise fra Storbritannia, opplyste kommunen i går. Da uttalte også kommuneoverlegen at det ikke var mistanke om videre spredning.

Ordfører Hanne Opdan (Ap) innledet dagens pressekonferanse med å opplyse at Nordre Follo har «et utbrudd» av mutert virus.

Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold opplyser at de har gjennomført en grundig undersøkelse på et eldrehjem i Langhus. To tilfeller av det muterte viruset er påvist der.

Utbruddet har forgreininger også til bl.a. skoler og barnehager.

BESKYMRET: Camilla Stoltenberg sier det er en skremmende at det dukker opp nye muterte virusvarianter av Covid-19. Vis mer

Smittespredning

- Dette er en alvorlig situasjon, konstaterer kommuneoverlege Myhrvold.

Smittespredningen kan ha pågått i tre uker, sier Myhrvold videre.

Hun opplyser at prøver som tas nå, sendes til hastesekvensering hos FHI.

Myhrvold varsler en nedstenging av kommunen til førstkommende onsdag. Det omfatter alle butikker unntatt matbutikker og bensinstasjoner. Det oppfordres også til ikke å ha besøk, og en sterk oppfordring om ikke å dra ut av kommunen.

Også barnehager og skoler stenges.

FRYKT: Statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er enige om hva de frykter mest framover: Muterte virusvarianter i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Kommuneoverlegen sier tiltakene i praksis innebærer å skru klokka tilbake til 12. mars i fjor, da den nasjonale nedstengingen ble innført.

Ordfører Opdan takker for innsatsen for smittevernet til nå.

- Men hold ut litt til, formaner hun.

Alvorlig

FHI her i ettermiddag publisert en pressemelding om utbruddet.

FHI bistår nå kommunen i en rekke tiltak for å stoppe spredningen i samarbeid med Helsedirektoratet.

Varianten, som antas å ha dukket opp i London eller Kent i Storbritannia i september i fjor, er mer smittsom, men gir etter all sannsynlighet ikke mer alvorlig sykdom enn variantene som har dominert i Norge så langt.

- Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

To døde

Prøvene som har vist den engelske virusvarianten ble tatt 3. januar i forbindelse med et utbrudd på sykehjemmet. Begge beboerne som fikk påvist varianten var over 90 år, og er meldt døde, skriver FHI.

Utbruddet inkluderer så langt 22 ansatte og 12 beboere.

Det er også mulig spredning til en barnehage med enkelte tilfeller blant barn og ansatte. Alle barn og ansatte i barnehagen vil få tilbud om testing, opplyser FHI.

USIKKERHET: Dersom det nye viruset er mer smittsomt vil det kunne dominere, sier Espen Nakstad om det muterte viruset. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Forgreininger

Ifølge kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i Nordre Follo ser ut til å ha forgreininger også i andre virksomheter i kommunen, og muligens også inn i andre kommuner.

- Det dreier seg om barnehager og skoler i første omgang. Vi har også informert lokalsykehuset, som kan ha vært affisert. Dette er som sagt en uoversiktlig situasjon, hvor vi har vært i møter i formiddag med direktoratet og FHI, og fått gode råd der, saierkommuneoverlegen.

Myhrvold beskriver situasjonen som alvorlig og uoversiktlig – og Nordre Follo kommune stenger nå helt ned fram til onsdag. Her må alle forberede seg på oppstart på rødt nivå.

Kommuneoverlegen kom også med en sterk anbefaling til innbyggerne om ikke å reise ut av kommune.

Oslo kan påvirkes

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at de vil vurdere situasjonen i regionene rundt Nordre Follo for å finne ut hvilke tiltak som er nødvendige de siste dagene.

- Det betyr at tiltak i nabokommunene, blant annet Oslo, kan bli påvirket av situasjonen i Nordre Follo, sier Nakstad til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer