Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidlig studie av coronaviruset:

Mutert til mer aggressiv variant

Coronaviruset virker å mutere saktere fra menneske til menneske enn vanlige influensavirus, ifølge studie. Studien peker imidlertid også på at det har mutert til to varianter - den ene mer aggressiv.

INFISERT CELLE: Forskere ved universitetet i Hongkong har frigitt bilde av en celle som er infisert av coronaviruset. Foto: Universitet i Hongkong Vis mer

Coronaviruset består av to varianter, viser studien. En S-variant, som rundt 30 prosent er smittet av, og en L-variant, som har smittet rundt 70 prosent.

- Man antar at S-typen var den første, og at det stort sett var denne typen som spredte seg i Wuhan. Etter dette har viruset mutert til en L-type, som har spredt seg til snart hele verden og blitt mer dominant. Man ser også at flertallet av de alvorlige tilfellene er forårsaket av L-typen, sier Jörn Klein til Dagbladet.

CORONA-PRØVE: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr med en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus..
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
CORONA-PRØVE: Fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr med en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern.

- Det er imidlertid viktig å vite at viruset er en evolusjonsmaskin og endrer seg hele tiden. Men det som kommer overraskende på de fleste forskere er at det nå ser ut til at viruset har utviklet seg til en mer hissig variant, sier Klein.

- Trenger større studie

Det er forskere ved Pekings universitet og Institutt Pasteur i Shanghai har gjennomført en studie av det nye coronaviruset, der 103 personer har blitt testet. Klein mener antallet ikke er nok til å kunne fastslå noe som helst.

- Det er en liten stikkprøve. Ting kan endre seg og vi trenger en større studie og mer samarbeid om å studere de typene som finnes.

Han får støtte av sin svenske kollega, professor i mikrobiologi Thomas Bergström ved Universitetet i Göteborg, som mener det er vanskelig å fastslå hva som er mer aggressivt. Som Klein, mener han at det trengs mer forskning for å kunne uttale seg sikkert.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig vanskelig å uttale seg om hva som er aggressivt. De har ingen kliniske data på hvorvidt L-varianten gir mer alvorlig sykdom eller leder til økt spredning. De fundamentale spørsmålene er helt ubesvarte, sier Bergstöm den svenske avisa Norran.

- Oppsummert viser studien at det er viruset er forholdsvis stabilt. Det er en god nyhet, sier han.

Bekymret for beredskapen

Klein sier til Dagbladet at han foreløpig ikke er bekymret over situasjonen og hvordan han ser viruset utvikle seg. Det som imidlertid bekymrer ham er beredskapssituasjonen i Norge.

- Utfordringen, hvis vi ser på situasjonen i Norge, er at Norge må forberede seg på at det blir spredning i samfunnet. Hittil har de fleste som har blitt smittet vært på reise til Kina eller i Italia. Men nå ser vi at det sprer seg mer og mer, også i Norge.

ISOLAT: Om man pådrar seg coronaviruset i Norge vil man høyst sannsynlig havne her - på isolatavdelinga på Ullevål sykehus. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste onsdag kveld at 52 nordmenn nå er bekreftet smittet av det smittsomme viruset. Det er en økning på 23 personer siden FHIs oppdatering tirsdag.

- Flertallet av pasientene har milde symptomer, så det er ikke virologens «worst case» det vi opplever nå. Men vi ser at helsevesenet har utfordringer med smittevernutstyr og anbefalinger, sier Klein.

- Er du bekymret?

- Ikke for øyeblikket, forutsatt at de fleste som blir smittet bare har milde symptomer. Men som sagt. Et virus er en evolusjonsmaskin, og det er viktig at vi fortsetter å studere dette.

Studier av tidligere versjoner av coronaviruset, Sars og Mers, viser at versjonene ikke har blitt mer smittsomme over tid.

Hele Norges coronakart