Mutert torsk tåler varmere vann

Tåler fire grader varmere vann. Kan være på vei nordover.

<strong>IKKE MUTERT:</strong>  Denne sværingen av en torsk er en skrei, og tåler ikke like varmt vann som torsken i Nordsjøen.  Det er Arne Helge Kristoffersen som dro opp denne på Røstbanken, ytterst i Lofoten. Arkivfoto: Erik Veigård / SCANPIX
IKKE MUTERT: Denne sværingen av en torsk er en skrei, og tåler ikke like varmt vann som torsken i Nordsjøen. Det er Arne Helge Kristoffersen som dro opp denne på Røstbanken, ytterst i Lofoten. Arkivfoto: Erik Veigård / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Torskestammene i Nordsjøen og kysttorsken i sør tåler varmere vann enn kysttorsken i nord og torsken i Barentshavet. Nå har forskerne funnet årsaken: En genmutasjon.

De nye funnene viser at torsken har mutert i en varmvannstype og en kaldvannstype. Varmvannstypen søker å unngå middeltemperaturer over 12 grader, mens kaldvannstypen forsøker å unngå temperaturer over åtte grader.

Ifølge FiskeribladetFiskaren er det forskere ved Nofima Marin som står bak funnene som karakteriseres som oppsiktsvekkende. Resultatene kommer etter at et hemoglobin-gen er identifisert. Dette genet gir torsken ulik evne til å binde hemoglobinet i blodet.

Forskerne har vist at kysttorsken i nord og torsken i Barentshavet er av kaldvannstypen.

Stigende middeltemp

- På grunn av at det ennå er lave sjøtemperaturer i nord, kan variasjoner i torskemengden i nord ikke forklares med varmere vann, sier seniorforsker Øyvind Andersen til FiskeribladetFiskaren.

Den årlige middeltemperaturen i Nordsjøen har steget, men ikke nådd 12 grader. De kommende 11 årene forventes en økning i temperaturen på 0,5 til 1,0 grader. Andersen mener at oppvarmingen vil medføre at fisken forsvinner nordover og dermed forsvinne fra flere områder.

- Stammene er stedbundne, og hvis en stamme utryddes fra et område, vil trolig ikke en ny stamme etablere seg der. Da er antakelig torsken borte for alltid, sier Andersen.

Færøytorsk på flyttefot

Han gir torsken ved Færøyene svært dårlig prognoser. Bare rundt 1 prosent av torsken rundt Færøyene er av varmtvannstypen. Andersen antyder i en melding at torsken ved Færøyene vil flytte seg nordover.

- Spørsmålet er hvor lang tid det tar før stammene forflytter seg nordover som følge av den globale oppvarmingen, sier han.

(NTB)

MUTERT TORSK:  Torskestammen i Nordsjøen tåler varmere vann denn den i Barentshavet, Foto: DAGBLADET
MUTERT TORSK: Torskestammen i Nordsjøen tåler varmere vann denn den i Barentshavet, Foto: DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer