Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mutert virus funnet hos en fjerdedel av de døde hittil

Helsemyndighetene har hittil bare fått undersøkt 8 av de 23 svineinfluensadøde.

INFORMERTE OM MUTASJONEN: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (foran) og direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen. Foto: Berit Roald/Scanpix
INFORMERTE OM MUTASJONEN: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (foran) og direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Helsemyndighetene avslørte i dag at en ny og farligere variant av svineinfluensaviruset H1N1 er oppdaget blant tre smittede i Norge. Det muterte viruset er funnet blant 2 av de i alt 23 personene som har dødd av svineinfluensa.

Men helsemyndighetene vet ikke om flere av de døde hadde det muterte viruset.

- Så langt har vi bare fått endelige svar på prøvene fra åtte av de døde personene. Så vi vet ikke om det dreier seg om de to eller om det er så mange som en fjerdedel av alle, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Døde i sommer

Først om to-tre uker vil de ha svar på prøvene fra de andre personene.

- Dette er tidkrevende undersøkelser. For de personene som ble lagt inn seint i sykdomsforløpet er det også krevende å få godt prøvemateriale, sier Stene-Larsen.

De to dødsfallene er fra i sommer.

- To av dem døde juli, før de ble lagt inn på sykehus. Den tredje ble alvorlig syk. Vedkommende var innlagt på et universitetssykehus i august, og overlevde. Alle tre tilhørte risikogrupper. En ble smittet i utlandet, mens de to andre ble smittet i Norge, opplyser helsedirektør Bjørn Inge Larsen til Dagbladet.

- Krevende
Geir Stene-Larsen opplyser at det er krevende å finne mutasjonene, og at det er årsaken til at det har tatt tid.

- Vi må se på variasjoner mellom de ulike virusstammene. Nå hadde vi fått tid til å sjekke et tilsterekkelig antall normalvarianter, og da kunne fant vi også disse tre tilfellene, sier han.

Mutasjonen er farligere fordi den smitter langt nede i lungene, og ikke høyt opp, som det vanlige viruset. Det vil da lettere gi lungebetennelse, mens det vanlige viruset stort sett gir symptomer i hals og svelg.

Folkehelsa har så langt ikke funnet tegn til at viruset smitter mellom mennesker.

Vaksinen virker på det muterte viruset
Folkehelsa mener de som allerede har vært sjuke med svineinfluensa vil være immune også mot den nye varianten. Vaksinen vil også fungere, og de som blir syke kan bli behandlet med Tamiflu.

- Det er visse deler av arvestoffet som stimulerer immunapparatet. Denne mutasjonen sitter ikke i de delene som er følsomme for Tamiflu eller vaksinen.

- Hvor farlig er egentlig en slik mutasjon? Muterer ikke influensavirus hele tiden?

- Det er et ustabilt virus, hvor vi stadig kan se noen mutasjoner. Men til nå har det vært ganske stabilt. Vi har sett noen mutasjoner, men det har vært uten betydning. Dette er første gang vi ser en mutasjon som gjør det farligere.

Først funnet i Norge

Mutasjonen ble først funnet i Norge. Den er også funnet i enkelte andre land.

- Men dette er første gang det er beskrevet hos tre personer, sier Stene-Larsen.

Helsemyndighetene har allerede oppfordret hele befolkningen om å vaksinere seg.

- Situasjonen som kan oppstå som følge av denne mutasjonen er en av grunnene til at vi har kjøpt inn vaksine til hele befolkningen, sier Stene-Larsen.

Tidligere i høst har forskere advart mot at det kan dannes et nytt og resistent virus når svineinfluensaen møter sesonginfluensaen.

- Jo lengre tid man har viruset i kroppen, og flere virus en har, jo større sannsynlighet er det for at det kan mutere. Men nå vet vi ikke om det kommer noen vanlig sesonginfluensa, det kan være at det er denne epidemien, sier Stene-Larsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media