Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Muterte sommerfugler påviste i Fukushima-området

Atomulykken i fjor har påvirket dyrelivet, viser en ny japansk studie.

MUTANTSOMMERFUGL: Bildet viser en av sommerfuglene i forskningsprosjektet. Bildet er tatt av førsteamanuensis i biologi, Joji Otaki ved Universitetet i Ryukyus og viser en av mutantsommerfuglene som har blitt utsatt for radioaktiv stråling i området i nærheten av Fukushima. Foto:Joji Otaki / EPA
MUTANTSOMMERFUGL: Bildet viser en av sommerfuglene i forskningsprosjektet. Bildet er tatt av førsteamanuensis i biologi, Joji Otaki ved Universitetet i Ryukyus og viser en av mutantsommerfuglene som har blitt utsatt for radioaktiv stråling i området i nærheten av Fukushima. Foto:Joji Otaki / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny studie rapporterer japanske forskere om muterte sommerfugler i Fukushima-området. Eksponeringen av radioaktivt materiale har bidratt til mutasjoner hos sommerfuglene, som skal inneha flere avvik, melder BBC.

Forskerne har blant annet funnet en økning i ben-, antenne-, og vingemutasjoner blant sommerfuglene etter naturkatastrofen i 2011.

Atomulykke Den 11. mars 2011 ble Japan rammet av det kraftigste jordskjelvet i landets historie. Jordskjelvet ble etterfulgt av en voldsom tsunami som først og fremst rammet den nordøstlige kysten av Japan, der Fukushima ligger.

I de påfølgende dagene eksploderte flere atomreaktorer i kjernekraftanlegget i Fukushima. For første gang i Japans historie måtte regjeringssjef Naoto Kan utrope en «atomkraftnødstilstand», og alvorlighetsgraden ble sammenliknet med atomkatastrofen i Tsjernobyl i 1986.

To måneder etter ulykken samlet en gruppe japanske forskere 144 fullvoksne sommerfugler av arten Zizeeria maha fra ti forskjellige områder i Japan, inkludert i Fukushima.

Linken mellom mutasjoner og radioaktivt stråling ble påvist i laboratorieeksperimenter, og studien har blitt publisert i journalen Scientific Reports.

Oppsiktsvekkende resultater Da ulykken fant sted har sommerfuglene vært på larvestadiet. Forskerne fant at i de områdene med høyere stråling var de samme områdene hvor sommerfuglene hadde uregelmessige vinger og uregelmessige øyne.

-Man har tidligere trodd at insekter er svært motstandsdyktige mot stråling, uttaler lederen for forskningsgruppen, Joji Otaki fra Ryukyus universitetet i Okinawa.

-I så måte er våre resultater oppsiktsvekkende, sier han.

FRISK SOMMERFUGL OG MUTANTSOMMERFUGL: Sommerfuglen på det øverste bildet er frisk, mens sommerfuglen på det nederste bildet har helt klare defekter. Foto:Joji Otaki / EPA
FRISK SOMMERFUGL OG MUTANTSOMMERFUGL: Sommerfuglen på det øverste bildet er frisk, mens sommerfuglen på det nederste bildet har helt klare defekter. Foto:Joji Otaki / EPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media