Muzak’en er over

Mens Bård Nylund (28) ikke er i tvil om at han skal bli sjef når han er ferdig med studiene, synes ikke Cecilie Holm (24) det frister i det hele tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag i forrige uke gikk Muzak Holdings til skifteretten i South Carolina, og ba om beskyttelse etter kapittel 11 i USAs konkurslov. Dagens eiere håper å rydde opp i økonomien, men sats ikke store penger på at de kommer igjen. Muzak har trykket på stoppknappen, og det er mer enn tvilsomt om de noen gang får slått på igjen. Gjelda de har bygget opp er på 105 millioner dollar, og kontantbeholdningen var 10. februar 50000 dollar.

Etterspørselen etter musikk i heiser og kjøpesentre har sunket dramatisk, og mange kan knapt huske sist de hørte «You Take Me Up» med Thompson Twins, eller et eller annet med Claus Wunderlich i heisen. Illustrerende nok har ikke Muzak selv muzak i heisen i hovedkvarteret i Fort Mill.

1960-åra var Muszaks absolutt beste tiår. Da hadde de erobret nær sagt alle offentlige steder som var truet av stillhet.

Muzaks historie startet imidlertid 50 år tidligere, i 1910. Da oppfant generalmajor George Owen Squire multiplexing, eller mux som det ble kalt av ekspertene. Det var en måte å sende signaler gjennom ledningsnettet på, en metode han hadde jobbet fram i sin tid som øverste signaloffiser i den amerikanske hæren.

I 1922 etablerte han Wired Radio som sendte ut musikk til forretninger og abonnenter. Seinere skiftet firmaet navn til Muzak, muz for musikk, pluss –ak fordi Squire syntes Kodak var et godt navn.

De første store kommersielle musikkleveransene fra Muzak var til New York i 1936. Året etter ble firmaet kjøpt av Warner Brothers, og så solgt til entreprenøren William Benton. Under 2. verdenskrig økte populariteten da musikken ble brukt for angivelig å øke produksjonen i våpenfabrikkene. Muzak startet da sin angivelige psykologiske forskning, som produserte mer kvasipsykologiske resultater som at folk følte seg tryggere og mer fornøyde når de kjørte heis med muzak, og at riktig muzak i kjøpesentrene gjorde at kundene ble blidere og handlet flittigere. Det førte igjen til flere rettssaker hvor Muzak ble beskyldt for å ha hjernevasket kunder som hadde handlet over økonomisk evne. Populært var det likevel, og president Dwight D. Eisenhower var den første president som installerte muzak i Det hvite hus.

Siden slutten av 90-tallet har imidlertid omsetningen sunket, fram til man i forrige uke måtte si stopp. Konkursforhandlingene pågår, og selv det til slutt blir kroken på døra kan du fortsatt få litt muzak på øret. Ringer du for eksempel til et reisebyrå eller et annet travelt kontor kan du fortsatt risikere på få små snutter fra Mantovanis orkester mellom hver gang det kommer en stemme i telefonen som sier: Alle våre ekspedienter er fortsatt opptatt. Vennligst vent. Du rykker stadig framover i køen.