DREVET PÅ FLUKT: Hundrevis av landsbyer er brent ned til grunnen og hundretusener av mennesker drevet på flukt i Myanmar. Foto: AP Photo/ Dar Yasin/ NTB Scanpix
DREVET PÅ FLUKT: Hundrevis av landsbyer er brent ned til grunnen og hundretusener av mennesker drevet på flukt i Myanmar. Foto: AP Photo/ Dar Yasin/ NTB ScanpixVis mer

Rohingya-folket i Myanmar

Myanmars general ber landet samles om «rohingya-problemet»

409.000 rohingyaer flykter fra den militære undertrykkelsen i Myanmar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myanmars general Min Aung Hlaing oppfordrer landet til å forenes over «problemet» med rohingya-muslimene, som han mener ikke har tilhørighet i landet.

- De har krevd anerkjennelse som rohingyaer, som aldri har vært en etnisk gruppe i Myanmar. Bengali-problemet er en nasjonal sak og vi må samles om å få fram sannheten, skriver generalen på sin Facebook-side lørdag.

Min Aung Hlaing sier «ryddingen» av delstaten Rakhine er ment for å eliminere rohingya-muslimer som angrep en politistilling 25. august.

Det er generalen som har øverste ansvar for landets sikkerhetspolitikk, men det er tausheten til tidligere menneskerettighetsforkjemper og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi som har skapt sterkest reaksjoner internasjonalt. Suu Kyi har en stilling som i praksis innebærer at hun er Myanmars regjeringssjef – men med begrenset innflytelse over landets militære styrker.

FLYKTNINGKRISE: 409 000 rohingya-muslimer har flyktet fra undertrykkelse i Myanmar. Det betyr overbelastede flyktningleire i nabolandet Bangladesh. Video: CNN / AP. Vis mer Vis mer

Den siste krisen startet 25. august da en geriljagruppe av rohingyaer angrep flere politistillinger. De militære svarte med en brutal offensiv, der hundrevis av landsbyer er brent ned til grunnen og hundretusener av mennesker drevet på flukt.

FN opplyste lørdag at antall rohingyaer som har flyktet fra den militære undertrykkelsen i Myanmar, er kommet opp i 409.000.

FNs generalsekretær António Guterres har kalt Myanmars behandling av rohingyaene for etnisk rensing.

Konflikten mellom de muslimske rohingyaene og myndighetene i det buddhistdominerte Myanmar har pågått i mange år og forklares både med etnisitet og religion. Rohingya-minoriteten kan ikke bevege seg fritt i Myanmar og nektes statsborgerskap.

(NTB)