Myanmars hær har tatt makten

Hæren i Myanmar har tatt kontroll over landet og skal beholde makten i ett år, melder en TV-kanal tilhørende militæret. Landets egentlige leder Aung San Suu Kyi, landets president Win Nyunt og flere regjeringsmedlemmer er pågrepet.

KUPP: Hæren i Myanmar har tatt kontroll over landet og skal beholde makten i ett år, melder en TV-kanal tilhørende militæret. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag skulle Myanmars nye nasjonalforsamling tre sammen for første gang siden partiet NLD vant valget 8. november med stor margin, men nå melder landets mektige militære at de har overtatt makten.

Myanmars hærsjef Min Aung Hlaing skal være fungerende president, erklærer hæren, som innfører unntakstilstand i ett år.

- Dette er nødvendig for å bevare stabiliteten i landet, ble det kunngjort på den militæreide fjernsynsstasjonen Myawaddy mandag morgen.

Suu Kyi pågrepet

Like før militærkuppet ble bekreftet, ble det kjent at Myanmars egentlige leder Aung San Suu Kyi, landets president Win Nyunt og flere regjeringsmedlemmer er pågrepet.

- Vi har fått beskjed om at landets leder og presidenten er pågrepet i Naypyidaw og fraktet bort av hæren, sier NLDs talsmann Myo Nyunt.

PÅGREPET: Myanmars leder Aung San Suu Kyi, som blant annet har vunnet Nobels fredspris, er pågrepet. Her i forbindelse med Oslo Forum i 2012. Foto: Lise serud / NTB
PÅGREPET: Myanmars leder Aung San Suu Kyi, som blant annet har vunnet Nobels fredspris, er pågrepet. Her i forbindelse med Oslo Forum i 2012. Foto: Lise serud / NTB Vis mer

De siste ukene har militæret påstått at valget var preget av omfattende fusk, og militærsjefen Aung Hlaing, som nå sitter ved makten, har tidligere ikke utelukket å gripe inn.

I kunngjøringen mandag morgen anklager hæren valgkommisjonen i landet for å ha oversett det den kaller «store uregelmessigheter».

Det hvite hus advarer

Det hvite hus advarer hæren om konsekvenser og krever umiddelbar løslatelse av Suu Kyi og de øvrige som er pågrepet.

- USA er bekymret over meldinger om at Myanmars hær har gått til det steget å undergrave landets demokratiske overgang, inkludert pågripelsen av regjeringsleder Aung San Suu Kyi og andre sivile, sier Det hvite hus' talskvinne Jen Psaki.

President Joe Biden er orientert om militærkuppet.

- Vi står fast ved vår sterke støtte til Myanmars demokratiske institusjoner, og i samarbeid med våre regionale partnere, oppfordrer vi hæren og alle andre parter til å overholde demokratiske normer og rettsreglene, og til å løslate de som ble pågrepet i dag, sier Psaki.

- USA er motstander av ethvert forsøk på å endre utfallet av det nylige valget eller på å hindre Myanmars demokratiske overgang, og kommer til å innføre tiltak mot de ansvarlige hvis disse skrittene ikke blir reversert. Vi følger situasjonen tett og står på befolkningens side, som allerede har gjennomgått så mye i deres kamp for demokrati og fred, sier hun videre.

Frykten for kuppforsøk har ført til advarsler fra flere andre verdensledere de siste ukene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer