Myanmars militære bruker falske bilder i skremmende omskriving av rohingya-krisen

- Bekymringsverdig, men ikke overraskende, mener ekspert.

FORFALSKET: Bildet av hutu-folket som flykter fra Rwanda er i boka feilaktig brukt for å illustrere rohingyaer som ankommer Myanmar. Bildet til høyre er den opprinnelige versjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FORFALSKET: Bildet av hutu-folket som flykter fra Rwanda er i boka feilaktig brukt for å illustrere rohingyaer som ankommer Myanmar. Bildet til høyre er den opprinnelige versjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny bok om Rohingya-krisen skrevet av militære propagandister i Myanmar vekker oppsikt. Boka bruker falske bilder og en skremmende omskriving av historien, i forsøk på å rettferdiggjøre militære drap på tusenvis av rohingyaer de siste årene - drap som FN har fordømt som folkemord.

Den 117 sider lange boka ble gitt ut i juli av det myanmarske forsvarets avdeling for PR og sosial verferd, og inneholder det de kaller «dokumentariske bilder» Reuters` gjennomgang avslører at tre av de åtte historiske bildene i boka er falske.

Forfalsket «bildebevis»

Boka hevder at bildene ble tatt i den vestlige staten Rakhine, mens de i realiteten ble tatt andre steder. Et ble tatt i Bangladesh, et annet i Tanzania og det tredje er urettmessig beskrevet som rohingyaer som ankommer Myanmar, men som i virkeligheten viser at de forsøker å komme seg ut av landet.

Et av bildene portretterer en mann som står over to lik, mens han holder et redskap. Teksten sier at det viser buddhister som ble drept av rohingyaer under et opprør på 1940-tallet. Gjennomgangen viser at det faktisk stammer fra uavhengighetskrigen i Bangladesh i 1971, da hundretusener ble drept av pakistanske tropper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer