Mye å holde styr på

Det er vanskelig nok å holde styr på en slags virkelighet, om du ikke også skal måtte huske hva som står i dine politiforklaringer om den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er hardt arbeid å være tiltalt for tre drap i Orderud-saken. Alle de tre tiltalte som har forklart seg til nå, har vist at de sliter med alt de har å holde styr på i alle sine ulike versjoner av virkeligheten. I går var turen kommet til Kristin Kirkemo Haukeland som er tiltalte nummer tre i saken. Hun er kommet med svært mange av de opplysningene som tiltalen bygger på siden etterforskningen har bekreftet dem på sentrale punkter - enten ved tekniske bevis eller andre vitneprov.

Troverdighet

Det øker klanskje Kirkemos troverdighet overfor retten at hun med sin forklaring risikerer å pådra seg en fellende dom for medvirkning til drap. Hun dro til Molde, kjøpte og overleverte to skytevåpen på Orderud gård. Det ene våpenet er i dag forsvunnet, men magasinet i settekassen på soverommet til Lars Grønnerød, peker det trolig ut som det ene drapsvåpenet. Kirkemo fortalte retten at Per og Veronica Orderud sammen med Lars Grønnerød planla å drepe fire mennesker mens de satt sammen etter selskapet på Orderud lille julaften.
Kirkemo forteller at hun ikke var aktiv deltaker i planleggingen, men ordnet med julepynt i rommet ved siden av. Selv om retten skulle feste lit også til denne delen av hennes forklaring, står det fast at hun ikke har foretatt seg noe for å hindre at våpnene hun skaffet, ble brukt til formålet hun overhørte på Orderud.

Revolver «Lillegutt»

Hun gjorde heller ikke noe da hun angivelig fikk vite at Per og Veronica Orderud maste på Lars Grønnerød for å få kjøpt hans revolver med oppnavnet «Lillegutt» av et grovere kaliber enn pistolene som Kristin Kirkemo handlet til seg i Molde. Det styrket vel ikke Kirkemos versjon om seg selv som den lyttende julepyntordner at hun i ett av sine mange politiavhør var i stand til å tegne en slags romplan over den kårboligen hun aldri hadde vært i, og plassere sikringsboksen i riktig etasje, i riktig rom og på riktig vegg. Ved å kutte hovedsikringen, skulle Kristian Orderuds eventuelle trygghetsalarm settes ut av spill. Hvis han da hadde en slik. Det er Kristin Kirkemos forklaring om vådeskuddet før juleselskapet som klart best samsvarer med skuddskaden i salongbordet og rikosjetten i Nerdrum-litografiet. Kirkemo Haukeland styrket også aktors framstilling av motivet i denne saken, da hun fortalte at Per og Veronica Orderud på hver sin måte hadde sagt at det truet hele deres eksistens på Orderud dersom det kom for dagen at underskriften på kjøpekontrakten var falsk. Det sto om livet. Enten døde Per Kristian Orderud, hans kone Marie, deres datter Anne og hennes ektemann Per Paust, eller så døde Per og Veronica.

Mye å holde styr på

Kristin Kirkemo Haukland satt rolig i vitnestolen i time etter time. Men retten kunne se at hun jobbet hardt fordi hun, i likhet med søsteren Veronica og hennes ektemann Per, nå har mye å holde styr på. Kristin har hele sju detaljrike forklaringer av hva hun foretok seg drapsnatta mellom 22. og 23. mai i 1999. Forklaring nummer sju, som nå er godt kjent, er at hun kjørte ut Aftenposten i Bærum sammen med en kamerat og ringte vitsetelefonen fra sin mobiltelefon.

«Vi stilte oss opp foran port nummer 9,» sa hun i går, og det er en sånn detalj som gjør en framstilling mer troverdig. Kristin Kirkemos problem er bare at de tidligere versjonene også inneholder et vell av slike detaljer.

Hardkjør i dag

Og aktor, som bygger mye av tiltalen på at Kristin Kirkemo stort sett snakker sant, unnlot ikke å understreke dette. Han vet jo at forsvarerne til Per og Veronica i dag vil pepre Kirkemo med spørsmål om disse alibiene. Litt oppgitt falt hun til slutt ned på at amfetaminet hun brukte helt fram til hun ble satt i varetekt, forkludret oppfatningen av tid og datoer. Det er helt sikkert kke enkelt å forklare seg når utspørrerne sitter med en hel serie politiavhør. Da skal du både huske hva du først fortalte, og siden alle trinnene etter hvert som avhørene utviklet seg. Veronica slet tungt under vekten av sine tidligere politiforklaringer. Det gjorde Per også da han var først til å forklare seg. Og det gjorde Kristin, som snakker fort og liketil om svært mye, men prøver å være litt forsiktig med hva hun sier om sin egen rolle. Uten å lykkes helt.