- Mye av det Frp kommer med her er symbolpolitikk

Asylsøker-kravene til Frp avvises av den borgerlige bestekameraten Høyre.

SIER NEI: Innvandringspolitisk talsmann i Høyre, Trond Helleland, sier Høyre ikke vil bruke asylinstituttet som et forhandlingskort.  Foto Pål Terje Støtvig/Dagbladet
SIER NEI: Innvandringspolitisk talsmann i Høyre, Trond Helleland, sier Høyre ikke vil bruke asylinstituttet som et forhandlingskort. Foto Pål Terje Støtvig/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag smeller innvandringspolitisk talsmann i Frp, Morten Ørsal Johansen, til med krav om kraftige innstramminger før asylsøkere får permanent oppholdstillatelse.

- Det er en kjensgjerning at flere asylsøkere ikke ønsker å bli en del av det norske samfunnet. De som ikke ønsker det, ikke vil jobbe og ikke lære seg norsk skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse, sier Ørsal Johansen.

Utspillet har full støtte i partiledelsen og stortingsgruppa.

Men i Høyre, som Frp vil danne et borgerlig regjeringsalternativ med før valget neste høst, møter utspillet liten entusiasme.

- Burka-eksempel litt spesielt - Jeg skjønner ikke hvor de vil med dette. Vi er enige med Frp i at det skal stilles strenge krav til at innvandrere lærer språk og tilegner seg kunnskap om det norske samfunnet før de får norsk statsborgerskap. Følges det ikke opp, mener vi de ikke skal få statsborgerskap, men de hives ikke ut av landet av den grunn. Og når Frp drar inn permanent oppholdstillatelse, blir det uklart hva de egentlig uttaler seg om. De bommer med begrepet «permanent oppholdstillatelse», sier innvandringspolitisk talsmann i Høyre, Trond Helleland.

Han reagerer på burka-eksempelet som Frp trekker fram, og kaller det «litt spesielt».

- Burka er et særtilfelle, og jeg tror det er et lite problem. Om noen kler seg i burka, og nekter å ta seg jobb om man ikke får ha den på, så kan ikke det føre til at man trekker tilbake innvilget asyl. Men det kan føre til at man mister trygdeytelser, sier Helleland.

- Frp har en moralistisk tilnærming som bare kan skape inkluderingsproblemer, mener inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. Les saken her.

- Skal behandles likt - Begår man lovbrudd i Norge, kan man sende tilbake dersom det er trygt og mulig å få til. Men de som risikerer forfølgelse og tortur skal få bli, de skal det norske rettssvesenet ta seg av. De skal behandles likt som norske statsborgere.

Helleland mener det har vært bred oppslutning om de fleste innvandringspolitiske saker på Stortinget den siste perioden.

- SV er temmet i regjering. Venstre og Krf er uenige av og til, ellers er det ganske bred enighet, sier han.

Kompromiss og symbolpolitikk Høyre og Frp er klare for å samarbeide om å vippe den rødgrønne regjeringen av pinnen med et borgerlig alternativ. Også Venstre og Krf har døra på gløtt for en regjering der Frp deltar.

Frp-leder Siv Jensen er klar på at partiet vil sitte i regjering for å føre Frp-politikk. Men dagens utspill med Frp's krav til innvandringspolitikk, vil de ikke få gjennomslag for i regjeringssamarbeid med Høyre, ifølge Helleland.

STRENGERE KRAV: Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Morten Ørsal Johansen, har full støtte i partiledelsen og stortignsgruppa, når han i dag går ut med krav om kraftige innstramminger før asylsøkere får permanent opphold i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
STRENGERE KRAV: Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Morten Ørsal Johansen, har full støtte i partiledelsen og stortignsgruppa, når han i dag går ut med krav om kraftige innstramminger før asylsøkere får permanent opphold i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Mye av det Frp kommer med her er symbolpolitikk, og når det skrelles vekk, er jeg sikker på at man kan bli enige om hovedtrekkene i innvandringspolitikken.

- Så Høyre vil ikke kompromisse med Frp på dette feltet, selv om det er en del av partiets kjernepolitikk?

- Altså, Høyre forhandler ikke om asylinstituttet. Deler av det som foreslås her bryter med internasjonale forpliktelser, og det er ikke Høyre kjent for å gjøre. Så nei, vi kompromisser ikke om asylinsituttet.

- Men Høyre kan altså samarbeide med et parti som som vil bryte med internasjonale forpliktelser?

- He he, nei, men jeg er sikker på at vi gjennom forhandlinger kan bli enige om hovedtrekkene. Jeg skal ikke gå inn i forhandlinger nå, det har Erna Solberg ansvaret for. Men jeg tar dette med ro, alle vet at det er forskjellige oppfatninger på dette feltet, ikke minst hos Venstre og Krf, så dette er et vanskelig område. Vi vil drøfte alle sider og finne smertegrensen. Den sittende regjeringen har også uenigheter, sier Helleland.

- Umulig og umenneskelig, mener Dagbladets Martine Aurdal. Les kommentaren her.