- Mye av oljen vil fordampe og synke

Sier forsker Magnar Reistad ved Meteorologisk institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Omlag en tredel av oljen som onsdag lekket ut under lasting på Statfjord A vil være fordampet i løpet av 10 timer, sier forsker Magnar Reistad ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Værmeldingen for de neste halvannet døgn tilsier at minst 40 prosent av den lette oljen vil fordampe før den er nådd inn til kystrømmen som går nordover 50 kilometer utenfor norskekysten.

I øyeblikket blåser vinden nordover, men oljeflaket beveger seg i motsatt retning på grunn av Atlanterhavsstrømmen.

- Mens flaket går sørover blir rundt 25 prosent av oljen omdannet til små perler som synker. Hvis været blir vesentlig bedre kan imidlertid noe av denne oljen komme opp til overflaten igjen, sier Reistad.

Hans kollega forsker Øyvind Breivik sier at det er tvilsomt om oljen vil nå land, først og fremst på grunn av kyststrømmen.

Det blåser stiv til sterk kuling fra sør i området, men oljeflaket driver likevel med strømmen i halv knops fart sørøstover. Denne strømmen er en del av Atlanterhavsstrømmen i området.

- Etter hvert som oljen nærmer seg land, vil den bli fanget opp av den norske kyststrømmen og ført nordover. Det er derfor tvilsomt om den vil nå inn til kysten, sier Breivik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer