Mye etterforskning gjenstår

Økokrim og bostyret fortsetter jakten på penger i Finance Credit-systemet selv om de to siktede i saken, Trond G. Kristoffersen og Torgeir Stensrud, ble løslatt fra varetekt søndag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sliten, og har ingen kommentar nå. Det kommer jeg tilbake til, sa Stensrud da han litt over klokken 16 søndag ettermiddag forlot Økokrims lokaler i Oslo sentrum med trillebagen på slep.

Kort tid før forlot også Kristoffersen Økokrim. Mens Stensrud ble hentet av sin sønn og kjørt hjem til Hønefoss, dro Kristoffersen rett til et sykehus for å besøke et nært familiemedlem som er alvorlig syk.

Da hadde de to sittet i varetekt siden 16. november i fjor. De siste timene ble brukt til nye avhør med Økokrim. Duoen ble avhørt fra klokken 9 søndag morgen da de ble hentet i Oslo fengsel.

- Stensrud drar nå hjem til familien sin for å slappe av. Han vil bruke den nærmeste tiden til å komme seg til hektene igjen, sa Stensruds forsvarer, advokat Morten Kjensli før han satte seg inn i en ventende Mercedes sammen med sin klient.

- Vil samarbeide

- Stensrud vil fortsatt samarbeide med Økokrim om saken. Han har jo en alvorlig siktelse mot seg, sier Kjensli.

- Tidspunktet for løslatelse er ikke ideelt, men de to løslates etter en totalvurdering, der hensynet til sykdom i Kristoffersens familie veier tungt, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim.

Hun opplyser at det fortsatt gjenstår mye viktig etterforskning i saken, og at de to siktede vil bli innkalt til flere avhør i tiden fremover. Økokrim åpner videre for at siktelsene mot de to kan bli utvidet utover grovt bedrageri. Nye personer kan også komme til å bli siktet.

Fratatt passene

Det knytter seg flere vilkår til løslatelsen. Begge de siktede er fratatt passene sine, de må melde seg for politiet en gang i uken og de får ikke lov til å ta kontakt med personer som kan tenkes å bli innkalt som vitner i saken, opplyser Roscher. Med vitner mener hun blant andre tidligere ansatte og styremedlemmer i Finance Credit-selskapene.

Økokrim håper at saken vil komme opp for retten en gang mellom påske og sommerferien.

- Vi har et godt samarbeid med de siktede og deres advokater, og det er god fremdrift, sier Roscher.

Mangler mange millioner

Norske banker har lånt ut over 1 milliard kroner til selskaper kontrollert av Kristoffersen og Stensrud. De siste månedene er en rekke av selskapene slått konkurs. Foreløpig oversikter viser at det finnes minimalt med verdier i systemet.

Ifølge førstestatsadvokat Elisabeth Roscher er det fortsatt et hull på mellom 200 og 400 millioner kroner som det er ikke er noen forklaring på hvor er blitt av.

- Men beløpet er vel nærmere 200 millioner nå, innrømmer hun.

Ifølge advokat Kjensli er disse pengene brukt opp.

- Disse pengene finnes ikke lenger. De er gått med i Finance Credit-systemet, sier Kjensli.

Økokrim er opptatt av å få bekreftet om det finnes midler i boene eller ikke, og bobestyrerne reiser nå Europa rundt for å finne ut hvor pengene kan ha blitt av, men Roscher vil ikke kommentere om også Økokrim har foretatt slike reiser eller om det er funnet noen nye selskaper.

- Men ingen nye truster er dukket opp, hevder hun. De to siktede nekter for at det finnes skjulte penger i utlandet.

(NTB-Wibecke Lie og Stig Tore Laugen)

TAUS: En av de to hovedmistenkte i Finance Credit-saken, Torgeir Stensrud, var sliten og ønsket ikke å snakke med det frammøtte pressekorpset da han søndag ettermiddag forlot Økokrim etter å ha blitt avhørt siden morgenen.