Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mye går bra for Trump. Men den positive utviklingen blir overskygget av at han er inkompetent

Derfor har Trump grunn til å være svett.

PRESIDENT: USA-kjenner Alf Tomas Tønnessen sier president Donald Trump har rett til å gi hemmelighetssemplet informasjon til andre stater, men at det er grenser for hva man skal si og ikke i ikke-allierte. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENT: USA-kjenner Alf Tomas Tønnessen sier president Donald Trump har rett til å gi hemmelighetssemplet informasjon til andre stater, men at det er grenser for hva man skal si og ikke i ikke-allierte. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en turbulent tid for Trump-administrasjonen den siste uka.

Rydder ikke president Donald Trump og hans stab opp, kan hans tillit som president svekkes ytterligere, ifølge USA-kjenner.

- Det er mye som går bra for president Donald Trump. Tallene som viser antall personer i jobb er gode, og grensekontrollen mot Mexico er bedre. Men denne positive utviklingen blir overskygget av at han er inkompetent, sier Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, til Dagbladet.

NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse på Det hvite hus med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Riksrett

I går ble kjent at tidligere FBI-direktør Robert Mueller er utnevnt til spesialetterforsker USAs visejustisminister Rod Rosenstein.

Mueller skal granske Trumps Russland-bindinger og den angivelige russiske innblandingen i valget i USA.

Det har vært mye spekulasjoner om det er aktuelt å stille Donald Trump for riksrett. Flere mener at det som har skjedd i det siste, har ført presidenten inne i riksrettsterrotorium.

Førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen tror ikke riksrett vil være tema før Muellers etterforskningsrapport kommer på bordet.

- Jeg tror det foreløpig er tidlig å stille Trump for riksrett. Kongressen ønsker nok å vente på rapporten fra Mueller. Er rapporten enda mer negativ for Trump, kan det blir aktuelt, sier Tønnessen og fortsetter:

- Dersom det kommer klart fram at Trump-administrasjonen og Russland har hatt et samarbeid om å påvirke valget, og at Trump har beordret andre til å påvirke valget, er det svært alvorlig.

Kan roe seg

Selv om den siste uka har vært en svett for Trump, tror Alf Tomas Tønnessen at det vil roe seg rundt presidenten i nærmeste framtid. Tønnessen tenker først og fremst på Trumps første utenlandstur som president.

Fredag starter Trump på en liten Midtøsten- og Europa-turné. Da reiser han til Saudi-Arabia og Iran, før han skal delta G7-møte på Sicilia i Italia og NATOs ekstraordinære toppmøte i Brussel.

GROV SPØK: Da president Donald Trump fikk en sabel av den amerikanske kystvakta, kom det en noe grov spøk fra Trumps minister John Kelly. Spøken ble fanget opp av mikrofonene. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

På reisen skal Trump også til Vatikanet for å besøke pave Frans.

Men mange kommentatorer tror at det kan komme flere overtramp.

- Sannheten er at ingen vet hvordan Trump vil opptre eller hva han kommer til å si i møter av denne typen siden han aldri har gjort dette før, sier Stephen Sestanovich i tankesmia Council on Foreign Relations, ifølge NTB.

Svekket tillit

Tilliten mellom Trump og hans partifeller har også hatt sine utfordringer.

Mandag uttalte nestlederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff, at ryktene er «dypt forstyrrende».

- Denne avsløringen kan sette USAs kilder som bærer på sensitiv informasjon i fare og forholdet USA har til disse på spill, sa Schiff.

USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen tror anklagene i det siste, pluss andre ting, som at Trump ikke ønsker å utgi selvangivelsen, gjør at tilliten hans svekkes.

- Tilliten er svekket blant noen republikanere, særlig de mest erfarne er kritiske til Trump. Hadde demokratene hatt flertall i både Representantenes hus og Senatet, tror jeg at Trump hadde blitt stilt riksrett fortere, sier Tønnessen til Dagbladet.

Professor: Han vil ryke

Professoren som spådde at Trump ble president kom onsdag med en ny spådom. Han tror at presidenten ikke kommer til å sitte i fire år.

- Det er en svært god sjanse for at Donald Trump blir stilt for riksrett, sa Allan Lichtman, professor ved American University i Wahington D.C. til CNBC på onsdag.

Lichtman sier at spådommen er basert på hans magefølelse. Han tror at republikanerne vil kvitte seg med Trump fordi de ikke kan kontrollere ham.

- Jeg er ganske sikker på at Trump vil gi noen grunner for å stille ham for riksrett, enten ved å gjøre noe som er en fare for nasjonens sikkerhet eller noe som gagner lommeboken hans, sier Lichtman.

Turbulent tid

Donald Trump mener det har vært en «heksejakt» den siste uka, skriver Politico. Under kan du lese hva som har skjedd den siste uka:

Dette er anklagene:

  • Et samlet amerikansk etterretningsvesen har gått ut og anklaget Russland for å ha påvirket det amerikanske valget. De mener russerne vippet valget i Trumps favør blant annet gjennom hackerangrep i forkant av valget.
  • En rekke personer i Trump-leiren har hatt ikke-offentlige møter med russiske embetsmenn. Det har blant annet kostet én Trump-rådgiver - Michael Flynn - jobben og justisministeren vervet som øverstkommanderende for etterforskning av Russland-innblandingen