Mye hemmelig om lite i Colombia-forhandlinger

Omgitt av et uvanlig hemmelighetskremmeri har omsider forhandlerne fra Colombias regjering og FARC-geriljaen, etter mange vansker, kommet seg til et hemmelig sted i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i Norge skal partene ikke forhandle om de viktige politiske spørsmålene, som jordreform, avvæpning av geriljaen, innlemming av opprørerne i samfunnet og det politiske livet, straffeførfølging av overgrep, hjelp til ofrene i borgerkrigen og handel med narkotika. Her er det bare praktiske spørsmål som står på dagsorden.

«Halv-hemmelig»
Utenriksdepartementet i Norge (UD) ønsker å gi færrest mulig opplysninger om hva som foregår, utover å si at de to partene skal holde hver sitt pressemote i dag, torsdag, på et hotell i Hurdal, nordsvest for Eidsvoll. Det blir trolig i ettermiddag og kveld. Dette vil markere fredsforhandlingene for åpnet. Seinere skal disse fortsette på Cuba, som sammen med Norge, spiller rollen som tilrettelegger.

Ifølge flere kilder kom forhandlerne fra FARC til Norge i et innleid fly i går morges, mens regjeringsforhandlerne kom i et militært fly i går ettermiddag. UD har funnet det nødvendig å understreke at mens pressemøtene skal foregå på et hotell i Hurdal, så vil ikke forhandlingene foregå samme sted.

Det er vanskelig å tenke seg noe mer «halvt hemmelig» en dette. Forhandlingene er langt ifra hemmelige, men kunngjorte for hele verden. Samtidig skal alt foregå på hemmelig sted, til hemmelig tid og dagsorden og innholdet i samtalene er på det nærmeste hemmelig.

Diskresjon
Tidligere visepresident Humberto de la Calle, som leder regjeringsdelegasjonen, forklarte dette delvis før avreise fra hovedstaden Bogotá da han oppfordret til mest mulig «diskresjon» overfor presse og kringkasting, fordi «erfaringene fra tidligere fredsprosesser tilsier at altfor mye oppmerksomhet fra media har endt med å ødelegge forhandlingene». UD sier bare at det er opp til partene hva de vil si offentlig.

Striden om den nederlandske statsborgeren Tanja Nijmeijer skal få være med i FARC-delegasjonen endte med at hun ikke skal dra til Norge. Men «Alexandra», som er hennes krigernavn, skal delta i de seinere forhandlingene på Cuba.

Splittet gerilja?
Tidligere president Andrés Pastrana, som førte de siste fredsforhandlingene med FARC ved årtusenskiftet, spør seg hvorfor ingen av de FARC-lederne som deltok dengang og som fortsatt lever er med nå. Han spør seg om hele bevegelsen nå står bak forhandlingene eller om den er splittet. Den øverste lederen i FARC, Rodrigo León Londoño Echeverri, kalt «Timochenko» og «Timoleón Jimémez», forsikrer at alle, fra de yngste til de eldste medlemmene i bevegelsen, støtter å slutte fred nå.

I Norge skal man bare åpne forhandlingene offisielt og snakke om praktiske og tekniske saker. De politiske forhandlingene skal etterpå foregå på Cuba.