Covid-19:

Mye lavere smitterisiko

Helsedirektør Bjørn Guldvog bekrefter at det er vesentlig lavere risiko for å smitte andre utendørs enn innendørs.

UTENDØRS: Helsedirektøren understreker at man bør holde avstand også utendørs. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTENDØRS: Helsedirektøren understreker at man bør holde avstand også utendørs. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er kunnskapen om covid-19 og smittespredning god nok til at helsedirektør Bjørn Guldvog kan slå fast at det er vesentlig lavere risiko for å smitte andre utendørs enn innendørs.

- Det er opplagt at risikoen for smitte utendørs er vesentlig lavere enn risikoen for å smitte innendørs. Trange rom med mange mennesker og mindre enn én meters avstand gir høy, høy, høy risiko. Mens store flater med åpne rom, og mer enn én meters avstand, naturligvis er veldig, veldig mye tryggere. Men det kan forekomme smitte utendørs også, sier Guldvog til Dagbladet.

FORNØYD: Statsminister Erna Solberg (H) skryter av den krevende, men gode jobben mange kommuner har gjort i forbindelse med coronasituasjonen. Reporter: Frode Andresen. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Avstand

Tidligere har det vært knyttet sterk bekymring til ansamlinger av folk utendørs. Før påska vurderte byrådet i Oslo å sette inn tiltak for å unngå slike situasjoner, mange har vært bekymret for folkesamlingene på badesteder som Sørenga og Tjuvholmen i Oslo og det var knyttet spenning til hvordan Black Lives Matter-demonstrasjonen ville påvirke smittespredningen.

Foreløpig har ingen utbrudd blitt sporet tilbake til strender og badesteder i Norge.

- Det er mindre risiko for smitte i slike situasjoner, enn om det samme hadde skjedd innendørs. Men én-meter-regelen er nødvendig også utendørs. I sommer var vi veldig heldige fordi vi hadde et veldig lavt smittepress. Dette bidro også til at en del av de episodene som ellers kunne ha gitt høyere risiko for smitte, viste seg å ikke gi høyere risiko for smitte og utbrudd, sier helsedirektøren.

BEKYMRET: Slike bilder gjorde eksperter og politikere bekymret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Slike bilder gjorde eksperter og politikere bekymret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ventilasjon

Avdelingsleder Line Vold ved FHI forteller at det nåværende kunnskapsgrunnlaget peker på at det er større smitterisiko innendørs i et dårlig ventilert område, enn utendørs. Samtidig understreker hun at én-meter-regelen gjelder uansett.

- Erfaringsmessig er det slik at det oppstår mer luftveisinfeksjoner i vinterhalvåret, og det regner vi med at påvirkes av at vi er tettere på hverandre, og oftere innendørs hvor det er dårligere ventilasjon. Det samme antar vi også for covid-19, sier Vold til Dagbladet og fortsetter:

- Man antar at risiko for smitte er mindre utendørs, eller i godt ventilerte rom, enn når man er innendørs hvor det er dårligere ventilasjon.

Vinterfrykten

Folkehelseinstituttet skrev i sin siste risikovurdering at dersom det kommer en ny, nasjonal bølge, så er det mest sannsynlig at den kommer om høsten og vinteren. Særlig skyldes dette at folk oftere samler seg innendørs i disse årstidene.

Det er imidlertid mest sannsynlig at vi vil se lokale utbrudd i varierende størrelse, opplyser FHI. Særlig frykter de store utbrudd blant unge voksne i sosiale sammenhenger. Det nevnes også at de har økende bekymring for smitte på serveringssteder utover høsten, da mer av serveringen foregår innendørs.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Den store testen

Professor ved universitetet i Edinburgh og helseekspert Devi Sridhar uttalte nylig at hun tror vinteren vil by på den virkelige testen.

- Jeg blir ikke særlig bekymret av å se trengsel på en uteservering hos en kafé. Men dersom jeg ser 50 personer sitte innendørs på en kafé i to timer, med alle vinduene stengt, så frykter jeg at de aller fleste vil bli smittet dersom det er bare én smittebærer til stede, sa hun nylig i et intervju med nettstedet UnHerd.

- Den virkelige testen kommer med store folkemengder innendørs i dårlig ventilerte rom. Da vil man kunne se én smittebærer smitte mange andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer