Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kollen

- Mye menneskebæsj

Mangelen på toalett skaper et lite hyggelig syn for dem som benytter seg av marka etter folkefesten i Kollen.

FOLKEFEST: Folkefest ble det i år, til tross for coronaviruset. Men store menneskemengder uten toalett fører til et lite hyggelig syn for andre som benytter seg av marka. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FOLKEFEST: Folkefest ble det i år, til tross for coronaviruset. Men store menneskemengder uten toalett fører til et lite hyggelig syn for andre som benytter seg av marka. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Som tidligere år ble det folkefest i Kollen denne lørdagen. Therese Johaug måtte se seg slått av svenske Frida Karlsson på tremila, men også Oslo kommune, arrangøren og helsemyndighetene måtte også se seg slått av ivrige publikummere og festdeltakere.

Det var mange som valgte å trosse rådene om å ikke møte opp på grunn av fare for coronasmitte. Politiet i Oslo reagerte også sterkt på den store mengden unge og mindreårige som befant seg i marka, mange så beruset at de ikke klarte å ta vare på seg selv.

- Det er flere steder som er beskrevet som utesteder med overstadig berusede unge mennesker, sa operasjonsleder Tore Solberg til Dagbladet.

Rett før tremila var ferdig fortalte Solberg at mange var så fulle at politiet tvilte på at de kunne ta seg ned fra marka på egen hånd.

SPORTSNYHETENE: Frida Karlsson sjokkerte da hun tok igjen Therese Johaug i Holmenkollen. Bilder fra NRK. Vis mer

- Over styr

Med store menneskemengder og alkohol fører det ofte med seg kaotiske tilstander og mye søppel. Men også en annen, ubehagelig følge for dem som liker å benytte seg av området.

Ole Hugo Jensen og Eva Brittmar bor i kollen, og går tur der hver eneste dag. De understreker at de er positive til festen, men likevel er det visse ting man skulle vært foruten:

- Det er så mye menneskebæsj her etterpå at man må passe på bikkjene. Hvor ellers skal de gjøre fra seg?

GOD STEMNING: Mange mennesker har tatt turen til Kollen lørdag, til tross for at arrangementet ble avlyst for publikum. Video: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Jensen og Brittmark sier de har møtt flest unge jenter i kollen. Foreløpig har det gått greit, mener Jensen.

- Men i fjor gikk det over styr, skyter Brittmark inn.

SØPPEL: Tremila hadde såvidt startet, men søppelet hopet seg allerede opp i marka. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet .
SØPPEL: Tremila hadde såvidt startet, men søppelet hopet seg allerede opp i marka. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet . Vis mer

Coronaviruset

Torsdag ble det kjent at Oslo kommune i samråd med nasjonale helsemyndigheter har besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med Holmenkollen Skifestival.

Selv om arrangøren kunne stenge stadion for publikummere, så er marka åpen for alle. Til tross for rådene valgte altså veldig mange å delta på folkefesten i år også.

Jensen og Brittmark forteller at de er litt bekymret for coronaviruset og tar forholdsregler, som antibac.

- Vi er litt bekymret. Vi tenker på det. Vi ville ikke tatt den fulle trikken opp. Vi prøver å være forsiktige. Vi snakker ikke folk opp i ansiktet for eksempel.

I MARKA: Ole Hugo Jensen og Eva Brittmark. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
I MARKA: Ole Hugo Jensen og Eva Brittmark. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Flere enn i fjor

Ekteparet vil ikke gå så langt som å kalle det uforsvarlig å samles i Kollen.

- Jeg ville ikke tenkt på det jeg heller hvis det var meg, men mange vet ikke at de er smittet en gang.

Siden stadion er stengt har flere samlet seg i løypa.

KOLLEN: Festen var tidig i gang i Kollen lørdag. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV Vis mer

- Det er kolossalt mange flere her enn i fjor. Og til neste blir det vel like ille for nå har de oppdaget denne fine plassen her, sier Jensen.

Han mener likevel at festen i kollen er et fint initiativ, og at de ikke er plaget av bo så tett på.

- Alle er så hyggelige. Vi blir tilbudt pølser av folk langs løypa. Vi har en dachs også, så det hender han får en, sier Jensen, som mener festen er en del av skiløpet.

Hele Norges coronakart