Mye møkk i skiløypene

Det er mer hundemøkk i skisporet en noen gang, og folk mangler gode skimanerer.

PÅ TUR: Skisporet er oppgått, og mer møkkete en før i tiden. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
PÅ TUR: Skisporet er oppgått, og mer møkkete en før i tiden. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ragnar Roll (56) har jobbet med å tilrettelegge skiløyper i Vestmarka, Sollihøgda og utover mot Røyken siden 1982. Han sier at det er masse hundebæsj i skisporet, og at folk flest ikke lenger tar hensyn når de går på ski.

- Det er masse hundebæsj i skisporet, og du kan se dette tydelig når det går en stund mellom snøfallene. De med hunder er lite flinke til å fjærne hundebæsjen, sier Ragnar Roll til Dagbladet.

Reagerer
Ragnar Roll er ikke fra seg av raseri, slik som andre som jobber med å preparere løypene. Men han syntes likevel at dette er et problem.

- Jeg reagerte når jeg hadde små barn. Hva om ungene faller i bæsjen, eller om de blir trukket på en kjelke, så kommer en vott bort i hundebæsjen. Det er ikke bra om de putter den votten i munnen, forteller Ragnar Roll.

Ragnar forklarer at det er ikke like plagsomt når man er eldre, ettersom man bare kan male hundemøkka ned i sporet, med både skia og prepareringsmaskinen. Likevel er det ikke spesielt pent at skiløypa blir brun. Og noen ganger lukter maskinen møkk. Hundemøkken er ikke et vakkert skue og han mener de med hund må ta mer hensyn.

- Hundebæsjen er lite hyggelig, og jeg skulle ønske at hundeeierne vippet møkka til side. Og det er ikke noe bedre om de putter det i en plastikkpose og henger det opp i et tre, forklarer Ragnar til Dagbladet.

Tapt arbeid
Om jeg kjører opp et nytt spor, så varer ikke dette lenge om det kommer mange hunder og tråkker opp sporet.

- Det er ingen tvil om at sporet ødelegges av hundene, men det er ikke bare hundene som er problemet med dagens skiløyper, presiserer Ragnar Roll.

Ragnar forteller at da han startet med denne jobben for 28 år siden var det ikke så mange som brukte skisporet til annet en skigåing. Man tok på seg skiene og gikk en tur i marka. Det var ingen som gikk, ingen som syklet og mye mindre hunder. Han skjønner ikke helt poenget med å preparere løypene for skiturer om de brukes til alt mulig annet.

Alle er like ille
- Hundeeierne har sine ting, de aktive skiløperne og turgåerne har andre feil. Det er færre som tar hensyn til andre nå en før. Vi har mye dårligere skikultur en før, sier Ragnar Roll til Dagbladet.

Han forteller at det ofte hender han ser noen stå i sporet å snakke, uten å flytte seg når det kommer turgåere. Det finnes ikke lenger noen manerer i løypa.

Hundeiere etterlater seg hundemøkk. Men det er ofte jeg ser plastikkavfall etter gell-poser med energidrikker og annet utstyr ligge strødd i marka. Og de som sykler og går turer går opp løypene. Vi må alle ta mer hensyn, forteller Ragnar Roll.

Men han påpeker at han syntes det er flott at så mange kommer seg ut i marka.

Flere på tur en før
- Det er fantastisk at folk kommer seg ut i marka. Det er flere ute og går nå en for bare fem år siden. Marka blir brukt mer, og det er mer en plass nok til oss alle. Det er bare viktig at vi tenker på de holdningene vi har. Vi er mange som jobber med disse løypene.

PREPARERER LØYPENE: Ragnar Roll jobber med å preparere løyper for skiforeningen. FOTO: SIDSEL HVAAL/BUDSTIKKA
PREPARERER LØYPENE: Ragnar Roll jobber med å preparere løyper for skiforeningen. FOTO: SIDSEL HVAAL/BUDSTIKKA Vis mer

Han forteller at han sto opp grytidlig en dag. En lærer hadde ringt han og ønsket en skiløype preparert så han kunne ta med skoleklassen på ski. Men i løypa fant han tre damer som gikk opp løypa. Han syntes dette var trist, ettersom han gjorde en innsats for at skolebarna skulle få ordentlige løyper å stå på ski i. Og om disse damene fikk gå uten ski, hvorfor skulle da elevene gå med ski?

- Jeg skulle ønske vi tenkte litt mer på hvilke holdninger vi voksne overfører til de yngre. Ikke bare tenkte på hva som er best for oss nå, men også hvem som kommer bak oss. Både i sporet, og metaforisk, sier Ragnar Roll til Dagbladet.

Norsk Kennel klubb
Kommunikasjonsansvarlig i Norsk Kennel Klubb, Stepanka Horakava, sier det er beklagelig at noen hundeeiere ødelegger for alle andre. Men disse er ikke representative for alle med hund i skiløypa.

- Vi ønsker at alle skal kunne ta med seg hunden på skitur, og de fleste tar jo hensyn. Naturen er for alle, og ingen er bedre en andre, sier hun til Dagbladet.

Hennes inntrykk er at de fleste er flinke med hunden sin. Men Norsk Kennel Klubb har en liste med gode huskeregler til når du skal ut på tur med hunden.

1. Vis hensyn mot andre.
2. Ha hunden i bånd så du ikke skaper farlige situasjoner.
3. La hunden gå ved din side, så hunden ikke ødelegger sporet.
4. Ha riktig utstyr. (Bånd, magesele).
5. Plukk opp etter hunden. Dette er folkeskikk.
6. Unngå løse hunder uten kontroll, dette er farlig og irriterende.
7. Forsøk og ikke gå på de mest trafikkerte stiene.

HUND: Hundene går opp skisporet. Foto: AFP/Scanpix
HUND: Hundene går opp skisporet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer