Mye pillemisbruk i helsevesenet

- Folk som jobber i helsevesenet både bruker og misbruker mer legemidler enn andre yrkesgrupper. Og leger har lettere tilgang enn sykepleiere, fordi de kan skrive ut resepter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sier antropolog og forsker Sverre Nesvåg i Rogalandsforskning. Han forsker på rusmiddelbruk i arbeidslivet.

Bare i Oslo kommune mistet i fjor 18 leger og sykepleiere sin offentlige godkjennelse, mange av dem som følge av narkotika-bruk.

- At helsepersonell som leger og sykepleiere er mer utsatt for pillemisbruk enn andre, har både med tilgjengelighet, kultur og arbeidsbelastning å gjøre. Når legemidler er ett av de viktigste redskapene man har i jobben sin, får man en slags tilvenning til det. Å ta et par Paralgin forte blir svært lite dramatisk, sier Nesvåg. Nesvår beskriver to veier inn i en avhengighetssituasjon: Når piller brukes som rusmiddel, gjerne sammen med alkohol, og når piller brukes til det de er tenkt til, for eksempel sovemiddel, men der man ikke greier å slutte med det.

Han mener piller knyttet til rusmisbruk er både et gammelt og skjult problem i helsevesenet. Å være morfinist ble tidligere nærmest sett på som en yrkessykdom.

- Men husk også at det er svært stor forskjell fra sykehus til sykehus, fordi kulturene er forskjellige, sier Nesvåg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer