Nakstad om sykehus-presset:

- Mye rusk i maskineriet

Hele helsetjenesten må ses under ett, om man skal forstå presset helsevesenet nå opplever, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

OMIKRON: Foreløpig data viser at deltavarianten ikke gir god beskyttelse mot omikronsmitte. Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo gikk torsdag ut i VG og ba om svar på hvor presset sykehuskapasiteten i Norge nå her.

- Er sykehuskapasiteten faktisk så presset at vi må holde flere titalls tusen i en bransje – restaurantene og utelivet – borte fra arbeidsplassene sine?, spurte Johansen.

- Hvis vi skal forstå presset, må vi se på hele helsetjenesten, sier Nakstad til Dagbladet TV.

Kritisk tilgang

Han sier 172 norske kommuner melder om både utfordrende eller kritisk tilgang på personell.

- Det betyr at sykehjem som pleier å ha flere sykepleiere på jobb på kveld og natt, nå kanskje bare har én sykepleier på jobb. Det betyr at legevakter som vanligvis kjører rundt på sykebesøk ikke kan gjøre dette lenger, sier Nakstad, og legger til at ambulansetjenesten også blir påvirket.

- Når det gjelder sykehusene er det klart at når man har så krevende pasienter innlagt, må annen aktivitet reduseres.

Dette gjelder blant annet planlagte operasjoner, som flere sykehus har måttet nedjustere med 20 prosent.

- Det blir da et etterslep på mange 100 operasjoner etter hvert. Det betyr rett og slett, at folk som ikke har covid-19, får dårligere helsetjenester enn andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.