Mye skitt etter storvask

Gilde Terina måtte vaske ned etter E.coli-alarmen. Etter storvasken fant Mattilsynet masse skitt. Se lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gilde Terina skulle vaske kjøttanlegget i Sogndal gullende rent etter at E.coli-smitten ble registrert i Sognemorr og annen spekemat derfra. Mattilsynet kom med en lang liste over svikt i renholdet - to dager etter at storvasken var gjort.

- Rester av kjøtt og rengjøringsmiddel i hakkerommet.

- Inntørkede kjøttrester i pinnekjøttvaskeren og på veggen bak maskinen.

- Kjøttrester i den såkalte skinkemassør-maskinen, kjøttsaft og blodsøl på golvet.

- Pølseskive i en skrellemaskin.

- Skyvedør mellom produksjonsavdelingene ikke vasket.

Alvorlig

Distriktssjef Merete Lunde i Mattilsynet sier at tilsynet ser alvorlig på hygienesvikten ved Terina i Sogndal.

Mye skitt etter storvask

- Vi vil følge opp bedriften. Enhver manglende rengjøring kan være kilde til smittespredning, sier Lunde til Aftenposten.

Driftssjef Per Steinar Sviggum ved Terina Sogndal legger seg flat for kritikken og "mangellappen" - etter at anlegget skulle vært desinfisert.

- Det var ganske kaotisk her akkurat da. Vi har forsterket den visuelle og mikrobiologiske kontrollen ganske betydelig. Dette er en bedrift med orden og ryddighet, sier driftssjefen.

I forrige uke ble 29 av de 95 ansatte ved Terina i Sogndal permittert. Salget har sviktet med 30 prosent etter at varer fra dette Gilde-anlegget ble lokalisert som smittebærer av den livsfarlige bakterien E.coli O103.

En liten gutt døde av nyresvikt og et titalls andre barn ble alvorlig syke av E.coli i spekemat.

SOGNEMORR og og annen spekemat med sauekjøtt som råvare ble utpekt som smittekilde i den alvorlige E.coli-saken.