Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mye snakk og for lite handling

NUPI-forsker slakter regjeringens store plan for nordområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) viser hvordan regjeringen skal innfri et av de største løftene fra valgkampen.

Et av de mest sentrale politiske temaene under valgkampen i 2005 var nordområdene. Da lovte regjeringspartiene at dette ville bli en av de viktigste sakene i løpet av deres regjeringsperiode.

I morgen skal Stoltenberg ta med seg hele tre statsrådskollegaer, utenriksministeren, kunnskapsministeren og kommunalministeren, for å presentere det som skal bli en av regjeringens viktigste dokumenter - «Regjeringens helhetlige Nordområdestrategi.»

Men allerede for to uker siden kunne NRK Troms presentere et foreløpig utkast. Der kommer det blant annet fram at regjeringen ønsker å etablere en økonomisk samarbeidssone som omfatter både norsk og russisk territorium, og at de ønsker å etablere en jernbanestrekning fra Nikel til Kirkenes.

Les hele planen her

NUPI-forsker, Indra Øverland, som har lest det foreløpig utkastet er ikke særlig begeistret.

- Oppblåst

- Det bærer preg av for mye snakk og for lite handling, sier Indra Øverland, fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), til Dagbladet.no.

image: - Mye snakk og for lite handling

- Regjeringen har en god forståelse av situasjonen i Nord på mange områder og mange av ideene i strategien er gode, men det settes ikke nok kraft bak ordene, sier Øverland som er leder for NUPIs energiprogram og har jobbet med Nordområde-politikk i en årrekke.

- Mye av det som har blitt sagt og skrevet om nordområdene er oppblåst. Det er preget av storslåtte ambisjoner som ikke materialiserer seg i noen annet en store ord, sier Øverland.

Han mener at regjeringen ikke følger opp med nok bevilgninger og konkrete tiltak.

Tusen russiske studenter

- Regjeringen har for lite vilje til å sette av finansielle ressurser til forskning og å legge til rette for næringslivssamarbeid. I tilegg mener jeg at satsingen på kulturelt samarbeid mellom Russland og Norge er alt for svak, sier Øverland.

Han etterlyser større ambisjoner.

- Et av de mest konkrete tiltakene som nevnes i den lekkede strategien er at antallet russiske kvotestudenter skal økes fra 150 til 200. Dette er ikke akkurat overveldende. Hvorfor ikke tusen?, sier Øverland.

Han kritiserer regjeringen for å satse for lite på forskning på juss, politikk og økonomi i forhold til Russland.

MÅ INNFRI: I morgen legger Statsminister Jens Stoltenberg fram den nye strategien for nordområdene. Foto: SCANPIX
MÅ INNFRI: I morgen legger Statsminister Jens Stoltenberg fram den nye strategien for nordområdene. Foto: SCANPIX Vis mer

- Mye av forskningsmidlene går til veldig snevre forskningsområder eller naturfagforskning. Samtidig er mange av de største utfordringene nettopp knyttet til de politiske samfunnsområdene. Bare se på utestengningen av norsk laks har hatt å si, og hvor lite vi har forstått av det eller kunnet gjøre med det, sier Øverland.

Norsk schizofreni

- Norsk oljehistorie viser at vi har vært flinke til å bygge opp teknisk kompetanse, samtidig har vi vært dårlige på å bygge opp økonomisk, juridisk og politisk kompetanse. Dette har ført til at Norge har hatt problemer med å forstå og tenke strategisk rundt sin rolle som energileverandør på den globale scenen, sier Øverland.

Han mener at det er problematisk at ikke regjeringen tar mer høyde for endringer i internasjonal politikk på grunn av klimaendringene.

- I strategien predikerer man masse vekst og økt uttak av ressurser. Men hvis klimaendringen slår til globalt kan jo heller det store spørsmålet blir hvordan man skal bruke mindre ressurser. Dermed kan det bli et helt annet fokus i internasjonal politikk, sier Øverland.

Han mener norsk politikk preges av schizofreni.

- På den ene siden taler man varmt om tiltak for å bremse den globale oppvarmingen, og på den andre siden hauser man opp verdien av norske ressurser på internasjonale markeder, sier Øverland.

- OPPBLÅST:- Mye av det som har blitt sagt og skrevet om nordområdene er oppblåst, sier NUPI-forsker Indra Øverland til Dagbladet.no.
Hele Norges coronakart