- Mye som tyder på at han må fratre som dommer

Professor i strafferett, Erling Johannes Husabø, sier at det er mye som tyder på at meddommeren må fratre dersom han har uttalt seg om straffen mot Breivik på et tidligere tidspunkt.

KRITISK: En av meddommerne i straffesaken mot Behring Breivik risikerer å måtte fratre på grunn av tidligere påstander om straff for tiltalte.


Foto:Hans A Vedlog/Dagbladet
KRITISK: En av meddommerne i straffesaken mot Behring Breivik risikerer å måtte fratre på grunn av tidligere påstander om straff for tiltalte. Foto:Hans A Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var et voldsomt utsagn. Hvis meddommeren har uttalt noe om hvilken straff Breivik burde få på et tidligere tidspunkt, så lukter det sterkt av inhabilitet. En dommer skal ikke ha kommet med konkrete uttalelser i en sak som vedkommende skal dømme i. Det er ikke tillitvekkende. Hvis dette er riktig er det mye som tyder på at han må fratre, sier professor Erling Johannes Husabø ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

 «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skriv noen som hadde logget seg inn på VG Debatt med meddommerens Facebook-konto dagen etter terrorangrepene, den 23 juli i fjor, skriver Vepsen.

Erling Moe i Domstolsadministrasjonen sier at uttalelsen er kjent for dem, men at det er for tidlig å si hva det kan føre til. Forsvarerne til Behring Breivik sier at de vil kreve at meddommeren fratrer dersom det blir bekreftet at det er han som står bak meldingen på Facebook.

SPENNING: Det er knyttet mye spenning til åpningen av dagens rettsmøte i Oslo tingrett.


Foto:Hans A Vedlog/Dagbladet
SPENNING: Det er knyttet mye spenning til åpningen av dagens rettsmøte i Oslo tingrett. Foto:Hans A Vedlog/Dagbladet Vis mer