Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mye tyder på at det har vært en psykiatrisk svikt

Forsvareren til trippeldrapssiktede Shahzad Khan ønsker en gransking av helsetilbudet til Khan velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Akershus universitetssykehus la i dag tidlig fram en rapport som gjør rede for den fire år lange, og til dels hyppige, kontakten som drapssiktede Shahzad Khan hadde med med Grorud Distriktspsykiatriske senter. I løpet av tirsdagen har fylkeslegen i Oslo og Akershus gått gjennom rapporten, og i løpet av de neste ukene vil han se nøyere på behandlingstilbudet den drapssiktede fikk.


- Det er spesielt to ting vi vil undersøke; pasientens journalopplysninger, og tiltakene som ble satt i gang i forhold til bruk av tvang/ikke tvang i denne saken, sier fylkeslege i Oslo og Akershus Helge Worren til Dagbladet.no.

Truls Dramer, den drapssiktedes advokat, er enig i at det bør granskes om Khan burde vært tvangsinnlagt.

- Han hadde jo til tider psykotiske symptomer, og ble beskrevet som ikke tilregnelig, så det er jo noe som burde vært vurdert grundig, sier han.

Dramer har ikke sett rapporten, og synes han har for lite opplysninger til å komme med noen massiv konkret kritikk av det psykiatriske tilbudet som klienten hans fikk.

- Men det er klart at det meste tyder på at her har det skjedd en svikt i det psykiatriske, sier advokaten.

Fikk ikke broren innlagt

Den drapssiktedes lillebror Tahir Khan fortalte tidligere i dag at han to ganger oppsøkte brorens fastlege for å få ham innlagt. Ifølge NRK sendte fastlegen til den drapssiktede en henvisning til Akershus Universitetssykehus for å få ham innlagt på en psykiatrisk institusjon. Men da 30-åringen aldri dukket opp, ble ikke saken fulgt opp.

BEHANDLINGSTILBUDET KAN HA SVIKTET: Advokaten til den drapssiktede 30-åringen tror ting kan ha sviktet i den psykiatriske behandlingen av klienten hans. Her er han sammen med medforsvarer Abid Q. Raja. Foto: Truls Brekke
BEHANDLINGSTILBUDET KAN HA SVIKTET: Advokaten til den drapssiktede 30-åringen tror ting kan ha sviktet i den psykiatriske behandlingen av klienten hans. Her er han sammen med medforsvarer Abid Q. Raja. Foto: Truls Brekke Vis mer

- Hadde vi fått hjelp, hadde ikke dette skjedd, sier Tahir om brorens psykiatriske behandling.

Onsdag skal fylkeslegen ha et møte med sykehuset for å gå gjennom rapporten.

- Vi har bedt om et møte for å få litt mer kjøtt på beina rundt opplysningene som kommer fram i rapporten, og for å få sykehuset til å begrunne sine standpunkter, sier fylkeslegen.

Fylkeslegens utfyllende kommentarer kommer når saksbehandlingen er ferdig om et par uker, og før den tid vil ikke Worren komme med noen vurderinger rundt behandlingstilbudet Shahzad Khan fikk.

For syk til rettsmøte

Dramer kommer fra besøk hos sin klient i kveld, og forteller at tilstanden hans er litt bedre enn den var i går.

- Han er noe roligere i kveld, men er fremdeles i psykisk ubalanse og deprimert, sier Dramer.

Men 30-åringen har i kveld bestemt seg for at han ikke er frisk nok til å møte opp på rettsmøtet som finner sted i morgen.

image: - Mye tyder på at det har vært en psykiatrisk svikt

- Han har skrevet under en erklæring på at jeg kan møte uten at han er til stede, sier advokaten.

Rettsmøtet, der det skal vurderes om 30-åringen skal fremstilles for varetektsfengsling, finner mest sannsynlig sted i 13-tiden i morgen.