Mye vått i vente

Vanligvis er det varmest i slutten av juli. I år er det motsatt. Bare Midt-Norge kan vente seg ålreit vær denne helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Hele Norge vil oppleve skiftende vær i løpet av den neste uka. De som bor i midt i landet kan glede seg til noen solstråler i helga.

-  Det blir bra i Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal i helga. Fra tirsdag blir det noe dårligere igjen, sier statsmeteorolog Hans Henrik Fremming ved Meteorologisk institutt.

Spesielt varmt blir det ikke. Fremming vil ikke strekke seg lenger enn til «moderate sommertemperaturer».-  Det blir noen fine blaff her og der, men ikke noe flott sommervær som varer, sier Bengt Michelsen ved Cirrus Weather Center.

-  Før helga blir det regn i nord, deretter er det vi som bor i sør som får lavtrykket, sier meteorolog Camilla Holmebakken ved Storm Weather Center.

Tidlig hetebølge

En normal juli byr på bedre og bedre vær utover i måneden. I år har vi hatt en annerledes-juli.

-  Det var nesten en hetebølge i begynnelsen av måneden, men så dabbet det av, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

Dermed har ikke juli måned sett under ett vært så strålende som den pleier.-  Ettersom første del av måneden var ganske bra, flyter likevel hele landet på et temperaturoverskudd sammenliknet med normalen.

Mye vått i vente

Uterestauranten Søstrene Karlsen på Solsiden i Trondheim har denne sommeren hatt omsetningsrekord, men gjestene kommer bare når det er sol og varme.

Liker snø best

-  Omsetningen hos oss går i praksis fra null til flere hundre tusen kroner på en dag når det er fint vær, konstaterer servitør Camilla Fulland. I løpet av noen uker i sommer var det tropevarme i Trøndelag, og det hjalp godt på omsetningen.Tre år gamle Elise Tørring har ennå ikke begynt å kreve verken gassbluss eller pledd på Trondheims uterestauranter, men hun vet å sette pris på fint sommervær.

-  Jeg liker å bade, spise is, sykle og å være på stranda, oppsummerer Elise. Men som ung trønder har hun allerede rukket å bli godt akklimatisert og tilpasset det lokale klima.

-  Jeg liker egentlig regn og snø best, fastslår Elise.

-  Snø?-  Ja, for den kan jeg spise.

Mye vått i vente
LIKER SNØ: Mor Marianne Tørring synes sommeren er veldig fin, mens Elise (3) synes sol og varme er greit nok, men at det er best med snø og regn.
TRØNDERVARMER: Servitør Camilla Fulland må ha pledd og gassbluss klart for at trønderske gjester skal trives i sommervarmen.