- Mye verre på to hjul

Hull i veien ekstra farlig for motorsyklister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I det fine været er det trolig mange MC-entusiaster som vil bevege seg ut på veiene. Men ulike dårlige forhold ved veistandarden kan være mye farligere for dem enn for bilister.

Onsdag kveld omkom en motorsyklist etter å ha kollidert med en lastebil. Hullet i veien kan være årsaken til ulykken, mener politiet.

Motorsyklisten kom over i feil kjørefelt og traff en lastebil. Den 45 år gamle mannen på motorsykkelen døde på stedet.

Naboer reagerer

Lokalavisa Romerikes Blad skriver i dag at flere naboer og ordføreren i kommunen har reagert på ulykken, fordi veien var i svært dårlig stand.

Dagbladet.no har også fått mange henvendelser fra folk som bor i området, som reagerer på at veien ikke er trygg.

- Det har vært veiarbeid, og de har skåret ut en del av asfalten. Den har vært fylt med grus, som har kommet utover i veien. I tillegg er svingen utrolig uoversiktlig, sier Tom Børresen fra Gjerdrum til Dagbladet.no.

Bor du ved en farlig vei, eller vet du om farlige veiforhold som har ført til ulykker? Send oss bilde eller tips! SMS/MMS til 2400, e-post til 2400@dagbladet.no.

VAR HULL ÅRSAKEN TIL ULYKKEN? En motorsyklist omkom onsdag kveld i Gjerdrum, etter å ha kollidert med en lastebil. Naboer reagerer på at det ikke er gjort noe med det store hullet i veien foran ulykkesstedet, som kan være årsaken til kollisjonen. Foto: DAN ÅSEN HANSEN
VAR HULL ÅRSAKEN TIL ULYKKEN? En motorsyklist omkom onsdag kveld i Gjerdrum, etter å ha kollidert med en lastebil. Naboer reagerer på at det ikke er gjort noe med det store hullet i veien foran ulykkesstedet, som kan være årsaken til kollisjonen. Foto: DAN ÅSEN HANSEN Vis mer

Dekk kan eksplodere

Slike veiforhold blir spesielt farlige for MC-kjørere, også selv om det ikke er andre biler involvert.

- I verste fall kan man havne nedi hullet, og oppleve at dekket eksploderer. Uansett gjør slike ting at balansen ødelegges, og det blir større sjanse for ulykker. En bil står på 4 støttepunkter, men det skal mye mindre til før man velter på to hjul, sier Morten Hansen, organisasjonssekretær i Norsk Motorcykkel Union til Dagbladet.no.

Norsk Motorcykkel Union tar tak i veiforhold som er spesielt farlige for MC-førere ved å oppfordre dem til å sende inn såkalte veifelle-skjemaer. Grus, dieselsøl, humper eller dype hull er blant forholdene som medlemmene blir bedt om å melde fra om. Årlig får NMCU om lag 100 tilbakemeldinger om farlige veier.

Hansen sier at de ikke har fått noen meldinger om farlige forhold på ulykkesstedet i Gjerdrum. Men ifølge opplysninger Dagbladet.no har fått fra folk som kjører der daglig, har det store hullet bare vært der i 14 dager.

Det er generelt sett nedgang i antall dødsulykker for motorsyklister. I 2002 omkom 43 motorsyklister, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men fra 2004 har det vært en nedadgående tendens, og i fjor endte det med 34 omkomne, ifølge tall fra Trygg Trafikk som nyhetsbyrået ANB refererte i slutten av april i år.

Samtidig blir det stadig flere motorsyklister på norske veier, og antallet tunge motorsykler har økt med 30 prosent siden 2001.

- En tragedie

Seksjonsleder Elin Ødegård i Statens vegvesen bekrefter at de har fått flere advarsler om veien.

- Dette er en forferdelig tragedie som har gått sterkt inn på oss alle. Vi har kjent til at det blant annet er et hull der som er blitt verre den siste tiden. Men om det var årsak til ulykken, er altfor tidlig å si noe om, sier seksjonsleder Elin Ødegård til Romerikes Blad.

Ødegård sier veivesenets ulykkesanalysegruppe i går var på stedet. Ifølge Romerikes Blad ble også området der hullet er, sperret av i går.