Ny studie av brannene i Australia:

Mye verre utslipps-bombe enn fryktet

De dødelige skogbrannene som herjet i Australia i slutten av november 2019 og starten av 2020 var dobbelt så ille for miljøet enn det som tidligere er beregnet.

ENORME ØDELEGGELSER: Det er estimert at brannene som herjet i Australia fra november 2019 til januar 2020 slukte over 46 millioner dekar med land. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB
ENORME ØDELEGGELSER: Det er estimert at brannene som herjet i Australia fra november 2019 til januar 2020 slukte over 46 millioner dekar med land. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Skogbrannene førte med seg enorme tap: 36 personer omkom i brannene, i tillegg til at 445 personer har dødd av seinskader som følge av å ha inhalert røyk. Det er også estimert at svimlende tre milliarder dyr gikk med, skriver The Independent.

I tillegg til store tap av dyr- og menneskeliv, ødela de altoppslukende flammene 46 millioner dekar land, og rundt 6000 bygninger.

Brannene førte også til store utslipp av karbondioksid - mye verre enn tidligere fryktet.

- Ekstreme mengder

Akkurat hvor mye utslipp brannene førte med seg, har tidligere vært usikkert. Men en ny studie, gjennomført med høyoppløselige satellitt-målinger, tyder på flere av de tidligere estimatene bare viste halvparten av det reelle CO₂-utslippet, skriver The Independent.

Forskerne bak studien mener skogbrannene slapp ut mer enn 700 millioner tonn med CO₂ i atmosfæren i løpet av de rundt tre månedene flammene raste. Dette overstiger hele Australias årlige fossile utslipp med mer enn 80 prosent, skriver avisa.

VOLDSOMME: Skogbrannene er estimert å ha tatt livet av tre milliarder dyr. Foto: AFP / STATE GOVERNMENT OF VICTORIA / NTB
VOLDSOMME: Skogbrannene er estimert å ha tatt livet av tre milliarder dyr. Foto: AFP / STATE GOVERNMENT OF VICTORIA / NTB Vis mer

Studien ble onsdag publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

- Det er helt ekstreme mengder, sier forskeren David Bowman ved universitetet i Tasmania.

Han mener forskere nå må tenke nytt om omfattende branners innvirkning på klimaet.

- Brannene er svært store nå, legger han til.

Gigantutslippet overskygger utslipp tidligere registrert fra branner i både Europa og USA, skriver The Independent.

SKOGBRANN: Som i en scene fra en dommedagsfilm, raser denne ildtornadoen over California. Video: Dagbladet TV / KameraOne Musikk: EpidemicSound Vis mer

I alle elendigheten er det imidlertid også et lyspunkt, ifølge Nature.

I en annen Nature-publisert studie viser at mye av karbon-utslippet kan ha blitt hentet opp av store fytoplankton i Sørishavet.

Fytoplankton er flytende mikroskopiske alger og blågrønnbakterier i ferskvann og saltvann.

Vil ta tid

Skogbranner i Australia er ikke et nytt fenomen, og rammer særlig savannene nord i landet. Men her blir utslippene normalt balansert ved at vegetasjonen gror raskt tilbake.

DOBBELT SÅ ILLE: En ny studie viser at utslippene fra brannene var dobbelt så ille som tidligere antatt. Her viser et satelittbilde røyk fra brannene som driver fra kysten av Australia i januar 2020. Foto: Japan Meteorological Agency / AFP / NTB
DOBBELT SÅ ILLE: En ny studie viser at utslippene fra brannene var dobbelt så ille som tidligere antatt. Her viser et satelittbilde røyk fra brannene som driver fra kysten av Australia i januar 2020. Foto: Japan Meteorological Agency / AFP / NTB Vis mer

Det som gjorde brannene for drøyt to år siden ekstra ille, er både omfanget og at de denne gangen inntraff på østsiden av Australia - et område hvor mye av vegetasjonen består av eukalyptustrær, skriver The Independent. Dette betyr at vegetasjonen vil bruke lengre tid på å gro tilbake, og mye av CO₂-utslippene vil komme på toppen av de allerede høye utslippene i verden, og dermed forverre klimakrisa, skriver de videre.

- Spørsmålet er hva som vil skje med denne CO₂-en i det lange løp, sier den nederlandske meteorologen Ivar van der Velde, ved det nederlandske instituttet for romforskning.

DRAMATISK: Skogbrannen i Australia natt til onsdag har etterlatt seg enorme skader, og gjort flere hjemløse Vis mer

Han forklarer at de australske skogbrannene var så store at det vil ta tid før vegetasjonen gror tilbake. Dette vil igjen føre til at det tar lengre tid før utslippene blir hentet opp av ny skog.

- Dette fører til overflødig CO₂ i atmosfæren, som vil bidra til global oppvarming, tørke og enda flere branner, sier van der Velde.

- Gitt utviklingen vi ser med global oppvarming, så tror vi at det er ganske sannsynlig at vi vil se mer av skogbranner av denne skalaen i Australia, og også kanskje andre steder. Dette vil trolig bidra til enda mer CO₂ i atomsfæren enn det vi har forventet, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer