Mye vil ha mer

Navn: Kjell Inge Røkke Alder: 41 Yrke: Investor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er typisk norsk å være god, sa Gro. I dag, etter at næringskomiteen i Stortinget tilbrakte fem timer sammen med Kjell Inge Røkke i hans beskjedne hybel på Aker brygge, bør vi omskrive en smule og si at det er typisk norsk å være godtroende. Ikke at vi ikke unner våre folkevalgte en matbit og litt allsang, men når det skjer samtidig med at Røkke sluttfører det råeste raidet i norsk kapitalismes historie, da burde varsellampene lyst ganske kraftig.

De lyste hos stortingspresidenten, som tidlig på ettermiddagen var klart kritisk til komiteens møte med Røkke. Etter å ha mottatt en telefon fra partikollega Kjell Opseth, var Kirsti Kolle Grøndahls kritikk nesten ikke til å oppfatte. På slagmarka ligger Folketrygdfondets Tore Lindholt og en rekke gjenstridige småaksjonærer i Aker RGI med brukket rygg.

Lyset er slokt i Røkkes pengebinge.Men vel ute fra middagen på Aker brygge, kvitret Anita Apelthun Sæle fra KrF: - Røkke er en nordmann. En patriot som er opptatt av å skape arbeidsplasser, en festlig fyr og veldig, veldig troverdig.

I den uautoriserte biografien om Røkke, skrevet av Torgeir Anda, leser vi at han er en knallhard forretningsmann og gambler som hater å tape. Fra utallige avisoppslag vet vi at han er en mann som soler seg i ubeskrivelig luksus og flotte kvinner. Tross suksessen sliter han med tungsinn og dårlig selvbilde. Og ennå husker vi hans raseriutbrudd mot Molde-spillerne etter at laget hans hadde tapt semifinalen mot Brann på Røkkeløkka. Der ødela han foten etter å ha sparket en sportsdrikkbeholder og skrek i fistel «jævla fittegjeng».

Det endelige beviset for at det er makta som rår fikk vi da NRK Dagsrevyen ga ham lengre sendetid enn kongen får til sin nyttårstale. Der snakket han om at han var uteksaminert fra «Rennesteinens universitet». Men han kommer fra et høyst borgerlig hjem i Molde og hadde det vel ikke verre på skolen enn mange andre.

I motsetning til disse har han et ambisjonsnivå som overgår alt. Faren låste ham inne på gutterommet fordi han syntes guttungen trente for mye. «Jeg skal bli verdensmester! Jeg vil ut!» skrek gutten. Og kom etter hvert til Seattle hvor han så, jobbet intenst og vant.Tilbake i Norge har han funnet at det er enda mer å vinne, fordi her er langt færre stengsler for en ekte kapitalist enn i kapitalismens hjemland. Takket være folk som Apelthun Sæle & Co.