Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Myk landing?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå leverte før helga en god og en dårlig nyhet. Den gode er at renta kan bli satt ned med til sammen 0,75 prosentpoeng i 2008 og 2009. Den dårlige er at det i så fall skyldes nedkjøling av økonomien og fare for økende

ledighet. SSBs prognoser går ut på at kronekursen vil styrke seg, lønnsveksten vil være høy, mens veksten i næringslivet vil være lavere enn den har vært. Alt i alt er utsiktene bedre

i Norge enn i USA og i Europa. Men dårlige tider ute vil

redusere etterspørselen etter varer som norsk industri selger, samtidig som prisene på disse vil falle. Det kan innebære problemer for deler av konkurranseutsatt industri.

Selv om eksportbedriftene kan få seg en smell, viser byråets prognoser at økonomien under ett kommer greit gjennom konjunkturnedgangen vi trolig er inne i. Og det betyr mest for det store flertall. Blant annet spår SSB en lønnsvekst i år på seks prosent. Det vil holde oppe veksten i forbruk, selv om den vil bli svakere enn den var i fjoråret, som nok markerte toppen av den langvarige høykonjunkturen vi har vært inne i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media