Myke pakker?

Av og til snakker Dmitrij Medvedev som en liberal opposisjonell. Men betyr det at russerne får myke pakker til jul? spør Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Lyset i julegatene er tent, og skinnende utstillingsvinduer inviterer inn. Men for litt siden detonerte en mann en håndgranat i sin lille Lada noen kvartaler unna, og drepte sin kone, sin sønn og seg selv. Han var en tidligere militær som hadde kastet seg på boligbobla. Men prisen på boliger har gått ned med minst 25 prosent siden finanskrisa startet, og mannen hadde lån til opp over ørene. Det var ikke pistol som ble løsningen, men dens grove fetter håndgranaten.

HELLER IKKE VED den årlige millionærmessa i Moskva tidligere i måneden var stemningen som den har vært de siste åra. Moskva er den byen i verden med flest dollarmillionærer, og en av fjorårets vinnere i dette vulgaritetens utstillingsvindu var en mobiltelefon belagt med diamanter. Det var et «must-have» for oligarkenes langbeinte koner og elskerinner. Fra årets messe meldes det imidlertid at de luksuriøse luksusyachtene som det i fjor var lange bestillingslister for, ikke hadde sjanse. Produsentene tilbød to yachter til prisen for én, men det rapporteres at heller ikke dette salgsknepet hjalp. Yachtene ser ikke ut til å bli sjøsatt med det første. Finansene har tørket opp, omtrent som havet yachtene skulle seilt på.

ET HALVT ÅR ut i Medvedevs presidentperiode ser vi en president som slåss mot elementene. Finanskrisa er selvsagt den verste naturkatastrofen som kunne ramme, og Medvedevs viktigste utfordring. Russland er i virkeligheten mye verre rammet enn lederne forsøker å gi inntrykk av. Russlands rikeste mann, metallkongen Oleg Deripaska, er den fremste av Russlands rikeste menn som har kommet til president og regjering og bedt om penger for å komme gjennom krisa. 70 prosent av verdien av det russiske aksjemarkedet har forsvunnet siden august.

MEN MEDVEDEV er også rammet av andre elementer. Det viktigste av dem er hans egen politiske forutsetning, statsminister Vladimir Putin. I løpet av en måned er det på rekordtid banket gjennom en forlengelse av presidentperioden til seks år. De fleste mener dette er skreddersydd for at Vladimir Putin skal komme tilbake som president i 2012. Dette kan godt hende, men Medvedev oppfører seg langt fra som en president som sitter på oppsigelse. Til det er han både for aktiv, og han har en politisk agenda som når det gjelder innenrikspolitikken, stadig mer framstår som et alternativ til Putin.

TIDSSKRIFTET Newsweek har presentert en analyse av Medvedevs politiske agenda. Magasinet slår fast at han er en innenrikspolitisk reformator, men en utenrikspolitisk hauk. Newsweek mener dette beviser noe paradoksalt ved det putinsk-medvedevske lederskap, men tar trolig feil. At Medvedev – akkurat som Putin – er en hauk i utenrikspolitikken er en selvfølge. For det første gjenspeiler denne antagonismen bare det faktum at den utenrikspolitiske opponenten er regimet til George W. Bush, med sitt ønske om rakettskjold over Europa, og aktivistiske støtte til antirussiske naboer som Georgia og Ukraina. For den andre er det utenkelig å overleve som politisk leder i Russland uten å framstå som «hauk» i forhold til Bush-administrasjonene aggressive utenrikspolitikk. I dagens Russland er det umulig å overleve som leder uten å score høyt på skalaen for «patriotisme». Derfor – blant annet – er Medvedev «patriot». Hvis ikke hadde han vært idiot. Og det er han ikke.

IMENS PYNTER både Medvedev og Putin seg med horn. Frykten for at finanskrisa skal skape arbeidsledighet, og problemer med å opprettholde statsansattes og pensjonisters levestandard, er åpenbar. Regjeringen frykter sosial misnøye og demonstrasjoner. Et nytt lovforslag er til behandling i nasjonalforsamlingen, Dumaen, som ytterligere vil begrense ytringsfriheten. Loven vil bli vedtatt siden Putins parti har 2/3 av representantene, og stort sett kontrollerer den siste tredelen. Samtidig trakasseres de få som ennå finnes av regimets motstandere. Den mest kuriøse episoden var stiftelsesmøtet til opposisjonsgruppa Solidaritet forrige helg, der det som etter alt å dømme var unge, militante Putin-tilhengere kastet ut rundt 20 døde og døende sauer foran hotellet der stiftelsesmøtet ble holdt. De stakkars sauene hadde på seg Solidaritets T-skjorter, og Solidaritets medlemmer fikk beskjed om at de snart ville lide samme skjebne som sauene. Imens strides ekspertene om Medvedev og Putin er av samme ulla. Svaret får vi i 2009.