Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mykere Hanssen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sendte i går instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) om å stille i bero asylsøknader som gjelder barn som har vært i Norge i tre år eller mer. Over nyttår kommer lovendringen som senker terskelen for at UNE skal ta opp saker på nytt etter avslag. Mens det i dag kreves «særlig sterke menneskelige hensyn», skal det heretter bare legges vekt på «sterke menneskelige hensyn».

• Endringen betyr i praksis at flere barn og deres familier får bli i Norge, selv om foreldrene ikke har et beskyttelsesbehov. Hensynet til barna skal settes først, selv om noen vil se forskriften som en oppfordring til ikke å samarbeide med myndighetene om retur. Den sjansen må man ta. I dag lever 2103 barn i kummerlig usikkerhet på asylmottak, rundt 400 av dem har vært i landet over tre år og har dermed lært seg norsk, fått venner og slått rot i lokalsamfunnet. Det er rett og rimelig at det legges stor vekt på en slik tilknytning, og det har også vært et bredt politisk krav i Stortinget, blant annet fra nylig avdøde Jon Lilletun (KrF).

• Dette er likevel et første og etterlengtet signal om at en rødgrønn regjering vil føre en mer human asylpolitikk enn den forrige regjeringen. Hanssen har fått mye og fortjent kritikk for sin overraskende harde linje, blant annet når det gjelder hjemsendelse av somaliere mot FNs råd. Da fortjener han ros og oppmuntring når han viser andre takter. Hvis denne instruksen varsler en kursendring i asylpolitikken, er det på tide og velkomment.

• Men vi tror det ikke før vi ser det. Hanssen gjentok i går at hans kritikere har misforstått Soria Moria-erklæringen, hvis de tror regjeringen skal føre en mer human asylpolitikk. Det er ordkløyveri. Selv om Arbeiderpartiet ikke har vært kjent for en liberal linje, forventet ingen at en rødgrønn regjering skulle føre en asylpolitikk som applauderes av Frp. Hvis Hanssen tror det, har han misforstått.