Mykere landing?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Konjunkturrapporten fra Statistisk sentralbyrå i går kan virke beroligende på alle dem som i disse dagene får varsel om kraftig renteøkning på lånene sine. Byrået regner med at rentene i løpet av neste år vil gå ned til omkring sju prosent. Også på andre områder i økonomien er utsiktene lysere enn mange har gitt inntrykk av den siste tida. Det er fortsatt mulighet for at høykonjunkturen ikke ender i den harde landingen mange har fryktet, selv om den nærmeste tida kan bli vanskelig.
  • Byråets prognoser er basert på en innstramming over statsbudsjettet på to- tre milliarder kroner. Det er langt mindre enn de tallene som har svirret i lufta under den opphetede debatten som pågår for tida. Byrået mener en slik innstramming er realistisk. Hvis politikerne blir enige om større innstramminger i høst, kan rentenedgangen bli større og komme raskere.
  • Men vi har allerede sett hvordan alle forslag til nedskjæringer straks møtes av protester. Det skjedde også i går etter at NRK kom med sine lekkasjer fra statsbudsjettet. Toppfolk i LO har på sin side varslet generalstreik hvis sykelønnsordningen røres. Og Yngve Hågensen har like godt truet med å bryte det inntektspolitiske samarbeidet hvis regjeringen ikke samarbeider med Arbeiderpartiet. Hans trusler var ikke begrenset til sykelønnsordningen, slik LO etterpå har hevdet. Men etter årets lønnsoppgjør er det fullt berettiget å spørre om det inntektspolitiske samarbeidet allerede er forlatt av LO.
  • Det er også mulig at det ikke er sunt med større nedskjæringer enn byrået regner med. Erfaringene fra slutten av 80-åra viser at doseringen kan bli for kraftig, og at økonomien kan ende i grøfta. De høyrøstede kravene om store nedskjæringer som i dag kommer fra mektige markedsaktører, kan lett bli for sterk medisin. En slik kalddusj kan gi gode gevinster på kort sikt. Men politikerne må ha lengre perspektiver.