HUMPENDE MORO: Myndighetene er bekymret for at svenskene ikke ligger nok, og skal nå undersøke det hele. Det må understrekes at dette er et illustrasjonsfoto som ikke er tatt til bruk i denne artikkelen. Foto Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
HUMPENDE MORO: Myndighetene er bekymret for at svenskene ikke ligger nok, og skal nå undersøke det hele. Det må understrekes at dette er et illustrasjonsfoto som ikke er tatt til bruk i denne artikkelen. Foto Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNVis mer

Myndighetene er redd svenskene har for lite sex. Nå kommer helseministeren på banen

Er svenskene blitt dårligere til å ha sex? Folkehelseminister Gabriel Wikström er på saken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hørt den om svensken som hadde for lite sex? Nå har du dét.

For svenske myndigheter er bekymret for at söta bror rett og slett ikke får seg nok sengepolka. Derfor planlegges det en landsomfattende undersøkelse for å få klarhet i sengevanene til det svenske folket.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Undersøkelsen skal ligge klar i 2019, og ifølge AP er et av hovedmålene å avdekke om det stemmer slik svenske tabloidaviser har hevdet - at svenskene var bedre på å voksenkose med hverandre før enn de er nå.

Skal se på sex

Saken tas helt til topps i det politiske systemet, og folkehelseminister Gabriel Wikström er på banen. Dette ønsker han klarhet i.

VIL SE PÅ SEX: Folkehelseminister Gabriel Wikström skal se nærmere på om svenskene har mindre sex nå enn før. Foto: Izabelle Nordfjell / TT / Kod 1146
VIL SE PÅ SEX: Folkehelseminister Gabriel Wikström skal se nærmere på om svenskene har mindre sex nå enn før. Foto: Izabelle Nordfjell / TT / Kod 1146 Vis mer

- Det er viktig å se næmere på om det stemmer at den gjennomsnittlige seksuelle aktiviteten i Sverige har gått ned, og hva som i tilfellet skulle være årsaken til det, skriver Wikstrøm i en kronikk i Dagens Nyheter.

Wikstrøm viser blant annet til en undersøkelse fra 2013, publisert i tabloidavisen Aftonbladet. Den undersøkelsen slo fast at elskov var på tilbaketog i Sverige: Svenskene har rett og slett mindre tid til å krølle laknene nå enn før, ifølge tallene.

SKAPT REAKSJONER: Thrilleren «The Neon Demon skapte så sterke reaksjoner under Cannes filmfestival at publikum valgte å forlate salen. Se traileren. Video: Amazon studios Vis mer

Det er altså ikke fertilitetsraten som er oppe til debatt denne gangen, men selve sex-akten, både med og uten (re)produktive følger. Svenskene har en fødselsrate på 1.88 barn per innbygger - den 141. beste i verden. Dét er såvidt bedre enn Norge, hvor det fødes 1.86 barn per innbygger.

- Ikke bare snakke om kjønnssykdommer

Morgan Eklund, rådgiver i helsedepartementet, sier til AP at undersøkelsen fra 2013 må tas med en klype salt, men la til at «den peker i en retning som kan være interessant å følge opp».

Dette blir første gang på mer enn 20 år at svenske myndigheter ønsker å kartlegge sexlivet til sitt folk. Folkehelseminister Wikström, som representerer Socialdemokraterna, sier det er viktig at det svenske samfunnet vektlegger de positive sidene ved sex - som for eksempel nytelsen.

God sex - og det litt hyppig - er lik god generell helse, er statsråd Wikströms poeng.

- Sex er noe som påvirker folks helse, så vi kan ikke bare snakke om kjønnssykdommer, men også ting rundt sex som er positive og fylt av begjær, sier Wikstrøm ifølge AP.