Riksrevisjonen i ny rapport:

Myndighetene får kraftig kritikk

Riksrevisjonen kritiserer flere punkter ved myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner, og peker på flere alvorlige svakheter i fersk rapport.

MÅ RYDDE OPP: I en fersk rapport kommer Riksrevisjonen med flere anbefalinger til hvordan blant andre Justisdepartementet, her ved justisminister Emilie Enger Mehl, kan bedre innsatsen mot vold i nære relasjoner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MÅ RYDDE OPP: I en fersk rapport kommer Riksrevisjonen med flere anbefalinger til hvordan blant andre Justisdepartementet, her ved justisminister Emilie Enger Mehl, kan bedre innsatsen mot vold i nære relasjoner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten, som ble lagt fram torsdag ettermiddag, har sett nærmere på myndighetenes innsats for å forebygge, beskytte mot og å etterforske vold i nære relasjoner.

I rapporten rettes det kritikk mot myndighetenes håndtering - flere av dem vurdert som alvorlige.

- Svakheter i det helhetlige hjelpetilbudet kan innebære at voldsutsatte ikke får den hjelpen de trenger, konkluderer Riksrevisjonen.

Alvorlige funn

«Offentlig ansatte er usikre på når plikten til å avverge straffbare handlinger gjelder. Politiets oppklaringsprosent har gått ned. Brudd på besøksforbud får ikke alltid konsekvenser. Dette er noen av funnene i undersøkelsen», skriver de.

Blant de alvorlige funnene er:

  • Viktige aktører er usikre på om og hvordan de skal melde fra om mistanke om vold.
  • Utfordringer i politiets etterforskning og bruk av beskyttelsestiltak.
  • Mangler i det helhetlige hjelpetilbudet og myndighetens samordning.
  • Variasjon i kommunens oppfølging.
KRITIKK: Lang saksbehandlingstid i politiet er ofte en årsak til at domstolene gir strafferabatt, noe som kan gå ut over den forebyggende effekten av straff, slås det fast. Her ved politidirektør Benedicte Bjørnland. Foto: Geir Olsen / NTB
KRITIKK: Lang saksbehandlingstid i politiet er ofte en årsak til at domstolene gir strafferabatt, noe som kan gå ut over den forebyggende effekten av straff, slås det fast. Her ved politidirektør Benedicte Bjørnland. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Videre vurderer de også følgende punkter som alvorlig:

Saksbehandlingstida i politiet er lang, oppklaringsprosenten har gått ned, risikostyringsstyringsverktøy blir ikke brukt i alle partnervoldssaker, svakheter ved bruken og oppfølgingen av beskyttelsestiltak, og for lite kompetanse om æresrelatert vold.

Lang saksbehandlingstid i politiet er ofte en årsak til at domstolene gir strafferabatt, noe som kan gå ut over den forebyggende effekten av straff, slås det fast.

- Det er bra at politiet prioriterer disse sakene, men innsatsen er langt fra tilstrekkelig når vi ser at oppklaringsprosenten går kraftig ned, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Må rydde opp

Riksrevisjonen anbefaler flere tiltak for å bedre situasjonen.

Blant annet anbefaler de at Justisdepartementet sørger for at Politidirektoratet og Riksadvokaten iverksetter tiltak for å øke oppklaringsprosenten og sikre kort saksbehandlingstid for saker om vold i nære relasjoner.

De anbefaler også at det sørges for at Politidirektoratet får bedre oversikt over bruken og oppfølgingen av beskyttelsestiltak, og sikrer kunnskap om blant annet æresrelatert vold.

- Riksrevisjonens rapport er alvorlig og avdekker flere forbedringsområder både innenfor justissektoren, men også når det gjelder tverrsektorielt arbeid mot vold i nære relasjoner, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

- Skal prioriteres høyere

Omfanget av vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner er stort. Det viser også Riksrevisjonens rapport. Opptrappingsplanen skal styrke innsatsen for å forebygge og bekjempe volden, og ta vare på de voldsutsatte, sier Mehl videre.

- Regjeringen mener vold i nære relasjoner skal prioriteres høyere i hele straffesakskjeden. Jeg vil følge opp Riksrevisjonens rapport med politiet og påtalemyndigheten og relevante departementer.

På tvers av flere departement anbefales det blant annet at det blir sørget for nye tiltak for å øke kunnskapen om avvergings- og opplysningsplikt hos relevante aktører.

Barne- og familiedepartementet anbefales å sørge for at barnevernet gir betryggende tilbakemelding på bekymringsmeldingene de får.

SKUFFET: - Jeg er skuffet over regjeringens passive holdning til dette viktige arbeidet, sier Sveinung Stensland i Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB
SKUFFET: - Jeg er skuffet over regjeringens passive holdning til dette viktige arbeidet, sier Sveinung Stensland i Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Har ikke levert

Justispolitisk talsperson Sveinung Stensland i Høyre skriver i en e-post til Dagbladet at funnene er alvorlige.

- Regjeringen må ta tak i dette umiddelbart. Høyre jobbet hardt mot vold i nære relasjoner, men dette forebyggingsarbeidet er en maraton og ikke en spurt.

Han sier han er «skuffet» over regjeringens «passive holdning» til arbeidet.

- Høyre har fremmet flere forslag i Stortinget, som regjeringen ikke har villet støtte. Emilie Mehl har nå vært justisminister i 9 måneder, men fortsatt ikke klart å levere på handlingsplanen mot vold i nære relasjoner, eller legge fram en opptrappingsplan som hun har lovet Stortinget. Det virker som om reverseringer og omkamper er viktigere enn handling, sier Stensland.

- Et paradoks

- Resultatene står ikke i forhold til viljen til å prioritere, sier riksrevisor Karl Erik Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.

- Det har vært en rekke tydelige politiske signaler og signaler fra politiets ledelse, forteller han.

Schjøtt-Pedersen peker på en rekke handlingsplaner og kampanjer, tiltak i politdistriktene og et bedret samarbeid mellom politi og barnevern.

- Samtidig viser undersøkelsen at det er veldig alvorlige mangler og svakheter.

Schjøtt-Pedersen viser til offentlige ansatte som er usikre på når de kan melde ifra, politiets oppklaringsprosent som har gått betydelig ned, og flere brudd på besøksforbud som ikke alltid får konsekvenser.

- Det er virkelig et paradoks.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer