Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Myndighetene forgiftet meg

Men Viktor Jusjtsjenko vil utsette etterforskningen til etter valget av ny president i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ukrainske opposisjonslederen forlot Østerrike seint i går kveld. Ved ankomst i Kiev i natt satte Jusjtsjenko ord på det stadig flere antar etter at det ble klart at han ble forsøkt forgiftet med dioksiner.

- Jeg er overbevist om at dette er gjort av myndighetene. Jeg er helt overbevist, sa Viktor Jusjtsjenko ifølge Reuters.

Middag med spionsjef

Jusjtsjenko ble første gang sendt til Rudolfinerhaus-klinikken i Wien etter en middag med sjef og nestsjef for de ukrainske sikkerhetsorganene, Ihor Schmecjko og Volodymyr Salsiouk 5. september.

Jusjtsjenko var gjest hos Schmecjko utenfor Kiev, der det ble spist og drukket til langt ut i de små timer, skriver The Guardian ifølge NTB.

Møtet kom i stand på oppfordring fra opposisjonen, som ønsket å vite hvordan sikkerhetstjenesten SBU hadde tenkt å håndtere det kommende valget. På dette tidspunktet tydet meningsmålingene på at Jusjtsjenko kom til å vinne.

Alt morgenen etter middagen fikk Jusjtsjenko de første symptomene, og tilhengerne hans tror han ble forgiftet under denne middagen.

Jusjtsjenko selv ville i natt ikke kommentere hvem han konkret tror forgiftet ham.

- Jeg vil ikke kaste skygger over noen før domstolene har talt.

Dioksin

På lørdag slo østerrikske leger fast at Ukrainas presidentkandidat virkelig ble forgiftet.

- Det er ingen tvil om at Jusjtsjenkos sykdom skyldes at han ble forgiftet av dioksin, sa doktor Nikolai Korpan på en pressekonferanse.

Blod- og vevsprøver av Jusjtsjenko viste tusen ganger høyere dioksinmengder enn normalt. Giften har blant annet vansiret og lammet deler av ansiktet hans, men legene håper den ikke har gjort uopprettelige skader på indre organer, melder CNN.

- Alt går bra. Jeg planlegger å leve lenge, og jeg planlegger å leve lykkelig. Jeg får bedre helse for hver dag, sa Jusjtsjenko i helga.

Han mistenkte tidlig at han var blitt forgiftet. Politiske motstandere vitset imidlertid mistankene bort med påstander om dårlig sushi, og satte ut rykter om at han var smittet av kjønnssykdommen herpes. De kritiserer nå Jusjtsjenko for å bruke saken som valgpropagangda.

Russiske eksperter har også prøvd å så tvil om dioksinforgiftningen. De hevder at dioksinforgiftning bygges opp over lang tid, og at èn dose ikke er tilstrekkelig.

Vil ha valg før etterforskning

Ukrainske påtalemyndighet startet en etterforskning av påstandene om forgiftning allerede i november, men den ble henlagt etter bevisets stilling. Nå har riksadvokaten varslet at saken vil bli gjenopptatt.

Hovedpersonen selv vil imidlertid ha presidentvalget overstått før en etterforskning av dioksinforgiftningen.

- Jeg vil ikke at forgiftningen skal påvirke valget. Verken for eller imot meg, sier Viktor Jusjtsjenko.

Eksperter viser også til at det neppe er klokt å legge seg ut med Ukrainas mektige sikkerhetstjenester like før valget, og tror det er èn av årsakene til at Jusjtsjenko henviser til utfallet av etterforskningen, melder NTB.

- Dette problemet trenger seriøs etterforskning, sa han i går.

  • Ukraina avholder en ekstra, tredje valgomgang 26. desember.
FORGIFTET: Den ukrainske opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko.
BEKREFTET FORGIFTNINGEN: Østerrikske leger ved Rudolfinerhaus-klinikken, der Jusjtsjenko flere ganger har vært lagt inn for behandling av forgiftningssymptomene.
FØR OG ETTER: Utrolig nok er det bare få måneder mellom disse bildene ble tatt. Jusjtsjenkos ansikt ble på kort tid vansiret av dioksiner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media