JOBB:  Totalt er 3.700 brannmenn satt inn. De bruker både helikoptre, bulldosere og fly i kampen mot flammene. Foto: AFP PHOTO/Robyn BECK
JOBB: Totalt er 3.700 brannmenn satt inn. De bruker både helikoptre, bulldosere og fly i kampen mot flammene. Foto: AFP PHOTO/Robyn BECKVis mer

Myndighetene frykter brannen er påsatt

Mer enn 1000 hus tatt av flammene i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Store og små branner herjet fortsatt en rekke steder rundt Los Angeles og tett røyk skygget for sola både i Los Angeles by og i Orange County mot sørøst.


I Montecito, utenfor Santa Barbara i California kjemper brannmannskapene fremdeles mot flammene.

Myndighetene vet ennå ikke hvordan brannen oppstod i utgangspunktet, men utelukker at den startet som følge av en ulykke.

Flere hevder dessuten at brannen kan være påsatt.


Menneskeskapt

- Vi omtaler dette som menneskeskapt, sier talsmann for det statlige brannvesenet, Doug Lannon til CNN.

BRANNMANN: En brannmann titter over en mur i  Montecito. Foto: AFP PHOTO/Robyn BECK
BRANNMANN: En brannmann titter over en mur i Montecito. Foto: AFP PHOTO/Robyn BECK Vis mer

Han legger til at det nå er viktig at de som vet noe, bidrar med tips i saken.

- Vi trenger tips fra alle som har sett noe mistenkelig i området torsdag ettermiddag, sier han ifølge Los Angeles Times.

I California er over 1000 hus slukt av tre forskjellige skogbranner som herjer rundt byen Los Angeles.

Alt fra staselige villaer til beskjedne husvogn-boliger står utbrente igjen etter at brannene har lagt et område på 88 kvadratkilometer i aske siden de begynte torsdag.

I FARE: Oprah Winfrey er en av kjendisene som har stått i fare for å miste hjemmet sitt i brannen. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
I FARE: Oprah Winfrey er en av kjendisene som har stått i fare for å miste hjemmet sitt i brannen. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX Vis mer

Ingen dødsfall er meldt, men politiet brakte inn likhunder for å gå gjennom ruinene av et anlegg i Sylmar der nesten 500 husvogner ble flammenes rov.


Kjendisstrøk

Montecito regnes av Forbes for å ligge på sjuendeplass over de dyreste områdene i USA, med en gjennomsnittsverdi på 2,9 millioner dollar per hus, skriver Sky News.


Blant byens kjente innbyggere som har stått i fare for å miste gård og grunn er Oprah Winfrey, Ellen DeGeneres, Paul Hogan, Cate Blanchett, Michael Douglas og Jeff Bridges.

Talkshowvertinne Oprah Winfrey hadde en evakueringsplan klar dersom hun ble tvunget å flykte fra millionhuset.

- Jeg har ikke barn, så viktigst for meg er hundene mine. Vi har allerede en plan for å få dem ut og dra til Four Seasons-hotellet i Westlake, fordi de aksepterer hunder, sier Winfied.


PÅSATT? Myndighetene vet ennå ikke hvordan brannen oppstod i utgangspunktet, men utelukker at den startet som følge av en ulykke. Flere hevdet at den kan være påsatt. Foto: David McNew/Getty Images/AFP
PÅSATT? Myndighetene vet ennå ikke hvordan brannen oppstod i utgangspunktet, men utelukker at den startet som følge av en ulykke. Flere hevdet at den kan være påsatt. Foto: David McNew/Getty Images/AFP Vis mer

Evakuert
Minst 50.000 mennesker har fått beskjed om å flytte fra hjemmene sine i brannområdet, som strekker seg fra Santa Barbara til sørøst for Los Angeles, og mange områder ser ut som krigssoner.

Guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand i området.

Borgermester Antonio Villaraigosa sier at han aldri har sett så store ødeleggelser etter en brann. Noen kaller brannen den verste på flere tiår.

Totalt er 3.700 brannmenn satt inn. De bruker både helikoptre, bulldosere og fly i kampen mot flammene.

BRANNMANN: En brannmann på jobb. Foto: David McNew/Getty Images/AFP
BRANNMANN: En brannmann på jobb. Foto: David McNew/Getty Images/AFP Vis mer
BRANN: Det brenner fremdeles flere steder i Los Angeles. David Foto: McNew/Getty Images/AFP
BRANN: Det brenner fremdeles flere steder i Los Angeles. David Foto: McNew/Getty Images/AFP Vis mer