- Myndighetene har ansvaret for Engla

Jentas mormor i åpent brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om en uke starter rettssaken mot Anders Eklund, trailersjåføren som har innrømmet å ha drept ti år gamle Engla Juncosa - Höglund og Pernilla Hellgren.

Nå går Englas mormor, Åshil Ekström, hardt ut mot myndighetene i et åpent brev, skriver Expressen.se.

Hun mener at det er politikerne som må ta ansvaret for det som skjedde med de to jentene. «Det er våre politikere som i grunn og bunn har ansvaret for det som skjedde med Engla og Pernilla», skriver mormoren.

Funnet på øde skogsvei

Engla ble funnet drept på en øde skogsvei søndag 13. april i år. Da hadde flere hundre frivillige lett etter den lille jenta i åtte dager.

31 år gamle Pernilla Hellgren ble funnet naken og kvalt 4. juni 2000 et par hundre meter fra der hun bodde i Falun.

Den 42 år gamle trailersjåføren risikerer fengselsstraff på livstid for de to drapene. Tidligere i sommer var han til psykiatrisk utredning i tre uker. Det ble da konkludert med at han ikke hadde noen alvorlige psykiatriske lidelser.

- Syns ikke synd på disse kriminelle

I RETTEN: Tiltalen mot Anders Eklund kommer trolig torsdag denne uken. Rettssaken starter mandag 21. juli. Foto: Expressen
I RETTEN: Tiltalen mot Anders Eklund kommer trolig torsdag denne uken. Rettssaken starter mandag 21. juli. Foto: Expressen Vis mer

Englas mormor mener samfunnet må prioritere annerledes når det gjelder seksualforbrytelser.

«Jeg har ikke i min villeste fantasi kunnet tenke meg at man ikke kontrollerer alle som er dømt for voldtekt. Det ble sagt at man søkte etter personer over hele Norden når det gjaldt Pernilla, men man leter ikke en gang over fylkesgrensa», skriver Ekström i brevet.

Hun mener det er feil å la innsatte slippe ut av fengsel før de har sonet ferdig.

Mange kriminelle blir dømt til livstid i fengsel, eller lange tidsbestemte straffer, men like fullt slipper de ut mange år tidligere. Livstidsstraff skal være livstid og ikke noe annet.

«Nei, jeg syns ikke synd på disse kriminelle og jeg tror ikke noen psykiatere kan få de friske samme hvor mye de vil», fortsetter mormoren.

Les hele brevet her.

Håper på livstid

Åshil Ekström kommer til å være tilstede i sikkerhetssalen i Stockholm tingrett når rettssaken mot Anders Eklund starter mandag 21. juli.

- Myndighetene har ansvaret for Engla

Ifølge Expressen håper hun at barnebarnets drapsmann blir dømt til livstid.

Anders Eklund har i et brev til en kvinnelig bekjent sagt at han angrer på drapene.

- Han har skrevet at han angrer og at han føler seg svært ille til mote, sa kvinnen til Expressen.se.

Det er ventet at tiltalen mot 42-åringen vil komme torsdag denne uken. Rettsaken skulle opprinnelig gått i Falu tingrett, men ble flyttet til Stockholm av sikkerhetsmessige årsaker.

DREPT: Ti år gamle Engla Juncosa-Höglund ble funnet drept på en øde skogsvei søndag 13. april i år.
DREPT: 31 år gamle Pernilla Hellgren ble funnet drept 4. juni 2000 i Falun.