<strong>- IKKE VÆRT PROBLEMSTILLING:</strong> Politiet og Justisdepartementets identifsering av flere fanger har «ikke vært noen problemstilling» og myndighetene har ikke forsøkt å ta kontakt med dem for å si at bilder av dem ligger en rekke steder på sosiale medier. Skjermdumper: Justisdepartementets video «Trygghet i hverdagen».
- IKKE VÆRT PROBLEMSTILLING: Politiet og Justisdepartementets identifsering av flere fanger har «ikke vært noen problemstilling» og myndighetene har ikke forsøkt å ta kontakt med dem for å si at bilder av dem ligger en rekke steder på sosiale medier. Skjermdumper: Justisdepartementets video «Trygghet i hverdagen». Vis mer

Myndighetene har ikke gjort noe for å finne fangene i Anundsens skrytevideo

Asyladvokat frykter mennene kan få problemer i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I skrytefilmen «Trygghet i hverdagen» publiserte justisminister Anders Anundsen (Frp) og Justisdepartementet usladdet video av flere fanger ved Politiets utlendingsinternat på Trandum forrige uke.

Ei uke seinere har ingen i politiet forsøkt å finne ut hvem mennene på bildene de er, selv om myndighetenes handlinger har ført til at bildene av dem er fritt tilgjengelig verden rundt via sosiale medier. Innsatte ved utlendingsinternatet skal sendes ut av Norge så raskt som mulig og helst innen 12 uker. I går kunne ikke Politiets utlendingsenhet (PU) svare på om mennene fremdeles er i Norge.

- Vi har ikke gjort noe foreløpig for å finne ut hvem de er, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud Olsen i PU til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Vi er ikke kjent med at deres identitet gjennom dette har blitt avdekket, sier nestleder i PU, Morten Hojem Ervik.

Kan få problemer Myndighetenes svar overrasker asyladvokater Dagbladet har snakket med.

<strong>- KAN FÅ PROBLEMER:</strong> Advokat Preben Kløvfjell mener myndighetene må finne ut hvem mennene er og om publiseringen av bildene der de er i et norsk fengsel vil gi dem problemer i hjemlandet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
- KAN FÅ PROBLEMER: Advokat Preben Kløvfjell mener myndighetene må finne ut hvem mennene er og om publiseringen av bildene der de er i et norsk fengsel vil gi dem problemer i hjemlandet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

- I flere land kan folk få store problemer dersom det kan dokumenteres at de har vært i kontakt med norske myndigheter, uavhengig av årsaken for kontakten. Politiets utlendingsenhet bør ta en vurdering på deres situasjon etter at videoen ble lagt ut så raskt som mulig, sier advokat Preben Kløvfjell til Dagbladet.

Kløvfjell har jobbet med flere asylsaker og ofre for menneskehandel de siste åra.

I den 32 minutter lange skrytevideoen av justisminister Anders Anundsens (Frp) og regjeringens arbeid vises usladdede bilder av rundt ti personer. Fangene godkjente ikke bruken av videobildene før Justisdepartementet publiserte dem. Tre av fangene er spesielt godt synlige, der de sitter rundt et bord tilsynelatende i en samtale.

- Alt som skjer i mitt departement er mitt ansvar. (...) - Jeg har selvfølgelig vært med i diskusjonen rundt dette. Helt fra start, sa Anundsen til Dagbladet tirsdag forrige uke, på spørsmål om hvem som hadde ansvaret for produksjonen av filmen.

Mange tusen visninger Videoen hadde nærmere 40 000 visninger på departementets hjemmesider før myndighetene selv sladdet filmen da de ble gjort oppmerksomme på tabben. I sosiale medier har ulike kopier av videoen tusenvis av visninger.

Videoen er også gjengitt av en rekke nettaviser og på sosiale medier. Justisdepartementet varslet ikke andre om tabben, slik at den kunne rettes. Dagbladet sladdet de innsatte i sin video.

Nestleder i PU, Morten Hojem Ervik ble intervjuet av Anundsen om Trandum i videoen fra departementet. Dagbladet sendte en rekke spørsmål rundt omstendighetene for innspillingen til Ervik.

- I forbindelse med opptak til denne filmen ble det tilrettelagt for at DSS fikk tilgang til et kontrollrom, hvor det blant annet er overvåkningsskjermer. Vi var ikke utover dette delaktige i produksjon eller redigering av denne filmen, og var således heller ikke kjent med at det er mulig å identifisere enkeltindivider. Det er taushetsplikt om de mennesker som oppholder seg ved Utlendingsinternatet. Selv om man legger til grunn at dette er et ansvar som tilligger produsent å ivareta, kunne det med fordel ha vært presisert av oss, sier Ervik i et svar sendt fra kommunikasjonsavdelingen i PU.

Datatilsynet: Mulig lovbrudd Etter at Dagbladet omtalte identifiseringen av fangene, startet Datatilsynet sin egen gransking for mulig brudd på personopplysningsloven.

- Man må ha et rettslig grunnlag for å publisere bilder av folk slik, og det forutsetter et samtykke fra de involverte, sier leder av Datatilsynet Bjørn Erik Thon til Dagbladet.

- Vi vil nå ta en vurdering på om det foreligger et lovbrudd. Da vil vi blant annet ta en vurdering på hvor godt man må kjenne folk for å identifisere dem på videobildene. For eksempel er krystallklart bilde av et ansikt helt klart en personopplysning, mens mer kornete bilder ikke alltid er like opplagte, sier Thon.

Blant paragrafene videoen vil bli vurdert etter er §39 om utlevering av opptak gjort ved kameraovervåking. Dersom Justisdepartementet finnes skyldig kommer §48 til anvendelse, som åpner for bøter og fengsel.

Pårørendeorganisasjon
Organisasjonen For fangers pårørende har også reagert på Justisdepartementets bruk av usladdet opptak.

- Hvis pårørende ser sine familiemedlemmer på tv uten å være informert, så vil det oppleves belastende for dem, sier daglig leder Hanne Hamsund til Dagbladet.

- Det kan jo også være at de ikke har fortalt venner, kolleger eller andre i familien at sønnen eller datteren sitter i fengsel. Å vise fram folk på tv slik kan være en belastning for pårørende, sier Hamsund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer