- Myndighetene kan takke seg selv for massakren

NEW YORK (NTB-Reuters): - Regjeringen i Kairo har seg selv å takke for aksjonen som kostet 61 mennesker livet, sier en talsmann for den fengslede fundamentalist-lederen Omar Abdel-Rahman, åndelig overhode for gruppen som mistenkes for å ha stått bak gårsdagens turistmassakre i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdel-Rahman soner en livstidsdom i USA for å ha planlagt å sprenge FN-hovedkvarteret i New York i lufta. Egypteren regnes som åndelig overhode for den største militante islamist-gruppen i hjemlandet.

  Al-Gama'a al-Islamiya har ikke tatt på seg skylden for massedrapet på turister ved Hatshepsut-tempelet i Luxor, men på en av de drepte fant politiet en lapp som kan tyde på at gruppen sto bak.

  «Nei til turister i Egypt - Omar Abdel-Rahmans herjings- og ødeleggelses-skvadron», lød teksten på lappen.

Benekter

Abdel-Rahmans høyre hånd Ahmed Sattar benektet i går at Al-Gama'a al-Islamiya sto bak massedrapet, og hevdet gruppen var ute etter å ramme turismen i landet, ikke turistene.

  - Vår gruppe angriper ikke turister. Det er turismen som er målet, for å legge press på egyptiske myndigheter, sa Sattar.

  - Dersom gruppen påtar seg skylden for voldshandlingen, vil det være et betydelig skifte i gruppas politikk, fortsatte han.

Anklager regimet

- Det som skjer i Egypt er svært trist og beklagelig, men ingen bryr seg om hva regjeringen gjør mot landets innbyggere. De siste ukene har 10-15 medlemmer av Al-Gama'a al-Islamiya fått dødsdom, og over 60 andre står nå for retten. Fengslene er fulle, sa Ahmed Sattar.

  - Om noen skal klandres for turistmassakren, er det den egyptiske regjering, fortsatte han.

  Gårsdagens massakre på turister i Luxor var den blodigste aksjonen siden de militante islamistene innledet sin væpnede kamp for en islamsk stat i 1992.

Nye aksjoner

En annen islamsk gruppe, som kaller seg Erobringens avantgarde, sa i går at det vil komme nye aksjoner mot turister i Egypt:

  - Dagens militære operasjon i Luxor blir ikke den siste, het det i erklæringen fra gruppen, som rett nok ikke selv påtok seg skylden for aksjonen.