- Myndighetene kan takke seg selv for massakren

NEW YORK (NTB-Reuters): - Regjeringen i Kairo har seg selv å takke for aksjonen som kostet 61 mennesker livet, sier en talsmann for den fengslede fundamentalist-lederen Omar Abdel-Rahman, åndelig overhode for gruppen som mistenkes for å ha stått bak gårsdagens turistmassakre i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Abdel-Rahman soner en livstidsdom i USA for å ha planlagt å sprenge FN-hovedkvarteret i New York i lufta. Egypteren regnes som åndelig overhode for den største militante islamist-gruppen i hjemlandet.

  Al-Gama'a al-Islamiya har ikke tatt på seg skylden for massedrapet på turister ved Hatshepsut-tempelet i Luxor, men på en av de drepte fant politiet en lapp som kan tyde på at gruppen sto bak.

  «Nei til turister i Egypt - Omar Abdel-Rahmans herjings- og ødeleggelses-skvadron», lød teksten på lappen.

Benekter

Abdel-Rahmans høyre hånd Ahmed Sattar benektet i går at Al-Gama'a al-Islamiya sto bak massedrapet, og hevdet gruppen var ute etter å ramme turismen i landet, ikke turistene.

  - Vår gruppe angriper ikke turister. Det er turismen som er målet, for å legge press på egyptiske myndigheter, sa Sattar.

  - Dersom gruppen påtar seg skylden for voldshandlingen, vil det være et betydelig skifte i gruppas politikk, fortsatte han.

Anklager regimet

- Det som skjer i Egypt er svært trist og beklagelig, men ingen bryr seg om hva regjeringen gjør mot landets innbyggere. De siste ukene har 10-15 medlemmer av Al-Gama'a al-Islamiya fått dødsdom, og over 60 andre står nå for retten. Fengslene er fulle, sa Ahmed Sattar.

  - Om noen skal klandres for turistmassakren, er det den egyptiske regjering, fortsatte han.

  Gårsdagens massakre på turister i Luxor var den blodigste aksjonen siden de militante islamistene innledet sin væpnede kamp for en islamsk stat i 1992.

Nye aksjoner

En annen islamsk gruppe, som kaller seg Erobringens avantgarde, sa i går at det vil komme nye aksjoner mot turister i Egypt:

  - Dagens militære operasjon i Luxor blir ikke den siste, het det i erklæringen fra gruppen, som rett nok ikke selv påtok seg skylden for aksjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer