FUNNET HER: Her, under en parkeringsplass like ved katedralen i Leicester, ble levningene til det mange tror er kong Richard III funnet.Foto: AFP PHOTO / Gavin Fogg/NTBScanpix
FUNNET HER: Her, under en parkeringsplass like ved katedralen i Leicester, ble levningene til det mange tror er kong Richard III funnet.Foto: AFP PHOTO / Gavin Fogg/NTBScanpixVis mer

Myndighetene, kongehuset og kirken i England i krangel om gravsted

Etter at det som kan være skjelettet til kong Richard III ble funnet under en parkeringsplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et skjelett som ble gravd fram under en parkeringsplass har startet en krangel der det britiske kongehuset, myndighetene og kirken er involvert, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dette er fordi at det er antatt at skjelettet tilhører kong Richard III.

Klare likheter Det var i september arkeologer gravde fram skjelettet, som har klare likheter med beskrivelsen av kongen som styrte england fra 1483 til han døde på slaget ved Bosworth i 1485.

Skjelettet har en bøyd ryggrad med en spydspiss i, og det er skader på baksiden av hodeskallen. Dette samsvarer med skadene kongen skal ha blitt påført under slaget.

Forskerne regner med at man må vente til desember før DNA prøvene kan gi et sikkert svar.

Parkeringsplassen skjelettet har blitt funnet under, ligger like ved katedralen i Leicester.

Allerede nå raser debatten. Skal han begraves i nærheten av der han ble funnet, eller bli plassert blant andre konger og dronninger?

Ukjent grav Kong Richard III var bare 32 år da han ble drept under slaget. Han var en kort stund begravd ved et kloster i Leicester.

Klosteret ble ødelagt på 1530-tallet, da kong Henry VIIIs bestemte at landets klostere skulle bli oppløst. Siden da har kongens grav vært ukjent.

Leicesters lokale ledere og universitet har jobbet med å finne levningene etter kongen, og byen krever at de skal være der de har vært i mer enn 500 år.

Forskjellige kampanjer, med støtte fra myndighetspersoner, mener at Richard skal bli begravd i York Minister, katedralen i Leicester, Windsor Castle, Westminister Abbey i London, der hans kone, dronning Anne er, og noen ønsker at han skal bli begravd i tradisjon med hans katolske tro.

Det britiske justisdepartementet var de som ga tillatelsen til å grave på parkeringsplassen. Minister Helen Grant har fortalt at planen er å legge levningene i katedralen i Leicester.

- Venter på resultat Men en talskvinne for departementet sier at bestemmelsen ikke er sikker.

- Vi venter på DNA-resultatet, før vi bestemmer begravelsesstedet, sier en talskvinnen til AFP.

En talsmann for Church og England sa til AFP at når man finner menneskelevninger fra et kristent sted, så er den vansligste praksis å legge dem i hellig grunn så nært som mulig.

Det vil da si katedralen i Leicester, som ligger på andre siden av gaten.

Men, han sier at det kan forandre saken når det kan være en konge som er funnet. Da kan kongehuset ønske en annen løsning, sier talsmannen.

Buckingham Palace ville ikke kommentere saken.

Eksperter sier at krangelen som nå raser bare er en forsmak på det som vil komme om DNA-prøvene viser at dette virkelig er Richards skjelett.