«Myndighetene oppfordrer oss til å ta pasientenes liv med rein rottegift.»

Hjertespesialist Sverre E. Kjeldsen mener de billige og vanndrivende blodtrykksmedisinene i store doser virker som rein rottegift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han frykter at tusener vil få hjerneslag og alvorlig hjertetrøbbel. 400000 er i risikogruppa.

Staten skal spare minst 100 millioner kroner i året på å gi nordmenn med høyt blodtrykk billigere medisiner.

Det koker i de hjertemedisinske fagmiljøene, etter at Stortinget i forbindelse med årets statsbudsjett vedtok å endre refusjonskriteriene ved behandling av ukomplisert høyt blodtrykk.

Norske leger skal fra 1. mars tvinges til å gi nye blodtrykkspasienter vanndrivende medisiner, såkalte tiazider, fordi de er billigst. Statens legemiddelverk (SLV) mener det er forsvarlig.

En av Europas fremste blodtrykkseksperter, professor og overlege Sverre E. Kjeldsen ved hjertemedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus, mener vedtaket er katastrofalt.

Hver fjerde nordmann

- Vanndrivende medisiner er veldig bra brukt i små doser og sammen med andre medisiner. Men i store doser er det rottegift. Helsemyndighetene oppfordrer oss til å ta pasientenes liv med rein rottegift, raser Kjeldsen.

Hver fjerde voksne nordmann har høyt blodtrykk. Noen tar medisiner forebyggende, andre har allerede utviklet hjerte- og karsykdom.

Med de nye retningslinjene for medisinering frykter Kjeldsen at tusener flere vil få hjerneslag og alvorlig hjertetrøbbel.

- Vi vet at blodtrykket betyr enormt mye for dødelighet av hjerte- og karsykdom. Vi vet også at det er ekstremt tett forbundet med høyt blodsukker og høyt kolesterol. Likevel vil myndighetene gi disse pasientene medisiner som er kjent for å gi både diabetes og hjerteinfarkt som bivirkning, sier Kjeldsen.

- Strutsepolitikk

Professoren beskylder SLV for å være lydig lakei for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, som er det rådgivende organet i denne type saker.

- Ingen av disse har så mye som tatt i en blodtrykkspasient før. Politikerne er blitt lurt til å drive strutsepolitikk, tordner Kjeldsen.

Avdelingsoverlege og hjertespesialist Steinar Madsen i SLV avviser Kjeldsens tordentale som tull og usannheter.

- Han kaster blår i øynene på folk. Det viktigste her er de nye amerikanske retningslinjene, som sier at tiazider skal være førstehåndsvalg. Dette er faglig helt forsvarlig.

- Store doser av tiazider blir ikke brukt i Norge i dag, så det er etter min mening direkte feilinformasjon, sier Madsen.

De amerikanske retningslinjene bygger på den såkalte ALLHAT-studien, som er en av verdens største hjertestudier. Ett av ankepunktene mot ALLHAT er ifølge Kjeldsen at den omfatter alvorlig hjertesyke pasienter - ikke personer med ukomplisert høyt blodtrykk.

- Det finnes så mange gode studier, og så går staten til en studie som kritiseres av hjertespesialister over hele verden for å fjerne de beste medisinene fra markedet, sier Kjeldsen.

Steinar Madsen sukker: - Kjeldsen har vært med på mye industrisponset blodtrykksforskning. Det er mulig han slår et slag for de andre medisinene, parerer han.

- Dette er måten de alltid forsøker å stille folk i dårlig lys på. Men jeg har vært med i blodtrykksstudier i 30 land, og prinsippet er alltid at den beste medisinen vinner. Jeg tjener ikke ei krone på å si dette. Jeg orker bare ikke se at pasientene blir skadelidende, sier Kjeldsen.

Madsen avviser dette.

- Hvorfor kan man ikke prøve det billigste først, når det finnes flere alternativer som er like gode? Hvis pasienten ikke kan bruke tiazider, er det fortsatt mulig for legene ut fra medisinsk vurdering å gi andre preparater.

Kjeldsen mener dette fører til et enormt merarbeid for helsevesenet og lurer på hvor staten egentlig skal spare pengene.

FRYKTER KLASSESKILLE: Hjertesyke Birker Olsen (84) får både vanndrivende og moderne medisiner mot høyt blodtrykk. - Er det bare dem som har råd til det som skal kunne velge den behandlingen som egner seg best for den enkelte, nå da? sukker han. I går fikk han reise hjem etter å ha ligget til observasjon ved hjertemedisinsk avdeling på Ullev ål unevesitetssykehus. Professor og overlege Sverre E. Kjeldsen t.h.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer