Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødstallet etter orkanen Maria på Puerto Rico

Myndighetene sier 64 døde på grunn av orkanen. Ny Harvard-studie kommer til 4645

Enormt sprik.

FULLSTENDIG RASERT: Fra et supermarket i Salinas på Puerto Rico 29. september. Foto: Alvin Baez / Reuters / NTB Scanpix
FULLSTENDIG RASERT: Fra et supermarket i Salinas på Puerto Rico 29. september. Foto: Alvin Baez / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen Maria, som herjet i Karibia seint i september i fjor, er den kraftigste tropiske syklonen som noensinne er målt, og regnes som den verste naturkatastrofen som har rammet det amerikanske øyterritoriet Puerto Rico.

Vind, flom og jordras raserte hjem og slo ut strøm- og mobilnettet samt vannforsyningen under orkanen. Svært mange av øyas 3,7 millioner innbyggere ble hjemløse, og infrastrukturen forble i uorden i månedsvis.

Myndighetenes offisielle tall på personer som omkom som følge av Maria, er 64. Tallet er imidlertid blitt kritisert gjentatte ganger av blant andre ulike medier og uavhengige forskere, som mener det er altfor lavt.

Nå foreligger en ny studie i regi av det prestisjetunge Harvard-universitetet i Boston - den anslår det virkelige antallet døde til 4645 - over 70 ganger så høyt som det offisielle tallet, melder bl.a. Washington Post og New York Times.

- Forsiktig anslag

- Våre resultater tyder på at det offisielle dødstallet 64 betydelig undervurderer den virkelige byrden av dødsfall etter orkanen Maria, skriver forskerne i rapporten, som i dag er publisert i New England Journal of Medicine.

De legger til at deres beregning er tilbakeholden.

Forskerne skriver videre at riktige beregninger er svært viktige når USAs og Puerto Ricos myndigheter skal danne seg et riktig bilde av katastrofen, i arbeidet med å forberede seg til neste store orkan. De kritiserer også de lokale myndighetene for å holde tilbake tallmateriale for katastrofen.

Den nordatlantiske orkansesongen for 2018 begynner denne uka.

ØDELAGT: Stranda i La Perla er helt ødelagt etter at orkanen «Maria» traff Puerto Rico 22. september. Video: CNN Vis mer Vis mer

Mange ulike tall

Det verserer en rekke ulike dødstall, avhengig av kilden og tellemåten. En hovedutfordring ved å telle antallet døde som følge av orkanen er å sette opp et passende sett kriterier for hvilke dødsfall som skal regnes med:

Skal man avgrense tallet til dem som f.eks. har druknet eller blitt truffet av gjenstander, eller skal man også ta med alle dem som døde - bl.a. eldre og kronisk syke - fordi de ikke fikk helsehjelp som følge av den raserte infrastrukturen? Myndighetene har brukt en svært snever definisjon og følgelig kommet fram til 64.

Harvard-forskerne har tatt i bruk en særegen metode for å beregne dødstallet. Istedenfor å konsentrere seg om hvorvidt folk døde som direkte / ikke direkte følge av Maria, har de undersøkt 3299 tilfeldig valgte husholdninger på øya og sammenliknet det beregnede dødstallet for hele territoriet med dødstallet for 2016.

Undersøkelsen viser at dødsforekomsten var 14,3 dødsfall per 1000 innbyggere fra 20. september til og med 31. desember. Det gir en økning i dødelighet på 62 prosent - eller 4645 «overflødige dødsfall».

Studien kommer til at rundt en tredjedel av de omkomne døde på grunn av forsinket eller utilgjengelig medisinsk hjelp.15 prosent av de spurte oppga at noen i deres husholdning var ute av stand til å få nødvendige medisiner minst én dag etter orkanen.

Hard kritikk

Både de føderale amerikanske myndighetene og de lokale myndighetene på Puerto Rico har fått hard kritikk for å være dårlig forberedt på katastrofen, og bruke altfor lang tid på å reagere. Nå varsler sistnevte en ny gjennomgang av dødsfallene i regi av George Washington-universitetet i Washington D.C. - men det arbeidet har knapt startet, ifølge New York Times.

Fortvilet: - Det var som en krigssone, som å våkne opp til at ei atombombe har gått av. Jeg har aldri sett noe liknende, bortsett fra på TV, sier Bob Perkins til CNN. Video: CNN Vis mer Vis mer

Spriket mellom Puerto Rico-myndighetenes virkelighetsoppfatning og de rammedes er stort. Mens myndighetene i kommunen Corozal ikke registrerte noen omkomne, kunne borgermester Sergio Torres Torres fortelle at han ved selvsyn hadde blitt vitne til at folk døde.

CNN gjennomførte en egen undersøkelse ved 112 begravelsesbyrå i november, og registrerte 499 orkanrelaterte dødsfall i perioden 20. september-19. oktober. Det generelle inntrykket var at begravelsesbyråenes kapasitet var sprengt på grunn av katastrofen; ved ett tilfelle hadde byråets daglige leder dødd av hjerteattakk som følge av stress.

Motstanden mot gravingen etter de virkelige dødstallene har vært sterk. Mónica Menéndez, visedirektør ved Instituttet for rettsmedisin, slo fast at påstandene om hundrevis av uregistrerte dødsfall var feilaktige, og kalte dem «rykter».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media