ADVARER: President Donald Trump advarer alle som vil påvirkes av orkanen «Irma». Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Orkanen Irma

Myndighetene slår alarm: Irma kommer til å «rasere» USA

Kategori 4-orkan nærmer seg den amerikanske kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1992 herjet orkanen Andrew med Florida.

Nå nærmer uværet Irma seg i stor hastighet, en orkan delstatens guvernør, Rick Scott, omtaler som «mye verre» enn forgjengeren som krevde 62 menneskeliv og la 63 000 hjem i ruiner.

- Kom dere ut nå, er Scotts beskjed til befolkningen, ifølge BBC.

Advarer mot orkanen

- Stormen er bredere enn hele delstaten vår. Alle i Florida bør være forberedte på evakuering, har Rick Scott også uttalt, ifølge The Guardian.

FARLIG: Rundt en million amerikanere har fått ordre om å evakuere som følge av Irma. Foto: AFP PHOTO / NOAA/RAMMB / NTB Scanpix
FARLIG: Rundt en million amerikanere har fått ordre om å evakuere som følge av Irma. Foto: AFP PHOTO / NOAA/RAMMB / NTB Scanpix Vis mer

Den siste uttalelsen kom samme dag som amerikanske myndigheter slo fast at Irma kommer til å få fatale konsekvenser.

Dette på tross av at uværet nå er nedgradert til en orkan av kategori fire.

- Orkanen Irma fortsetter å være en trussel som kommer til å rasere USA. Den truer både Florida og andre sørøstlige delstater, sa Brock Long, en talsperson for Federal Emergency Management Agency (FEMA), under en pressekonferanse i dag, ifølge The Telegraph.

ØDELEGGELSE: Flyplassen Princess Juliana får kjenne på orkanen «Irma». Til vanlig er flyplassen som ligger på øya St. Marten kjent for sine spektakulære landinger. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Treffer trolig lørdag

FEMA advarer også om at rundt 100 000 kommer til å trenge midlertidige hjem som følge av stormen, samtidig som organisasjonen antar at store deler av Florida kommer til å miste strømmen over lengre tid.

- Strømbruddet kommer til å vare i flere dager, om ikke lenger, sier Long, ifølge den britiske avisa.

Det er forventet at Irma treffer amerikansk fastland tidlig lørdag.

Irma har fortsatt en vindstyrke på rundt 70 meter i sekundet, og rundt én million amerikanere har fått beskjed om å evakuere.

Trump advarer

Fredag ettermiddag norsk tid, publiserte også USAs president Donald Trump en video på sin Twitter-konto, hvor han advarer mot orkanen.

- Dette er en storm av absolutt historisk ødeleggende potensial, sier Trump i videoen.

Presidenten ber også folk om å ta hensyn til myndighetenes anbefalinger og være årvåkne.

Tusener rømmer

31.000 mennesker har allerede forlatt Florida Keys, øyene utenfor sørspissen av Florida.

Mange familier har pakket bilen og kjørt nordover for å komme seg unna. Drivstoffmangel er blitt et problem, og flere bensinstasjoner i Miami har vært nødt til å stenge. Lange køer har dannet seg ved bensinstasjonene som fortsatt har bensin, og på hovedveiene nordover er det uendelige, stillestående køer.

Også i Georgia, staten som ligger nord for Florida, har over en halv million innbyggere fått ordre om å evakuere utsatte kystområder.

Herjet med Karibia

I Karibia er 24 hittil bekreftet omkommet, ifølge CNN.

Fra øya St. Martin kommer det også meldinger om omfattende plyndring etter Irmas herjinger. Både franske og nederlandske myndigheter, som kontrollerer hver sin halvdel av øya, raser mot plyndringen og sier det er avgjørende at politiet gjenoppretter ro og orden.

- Situasjonen er alvorlig, sier Nederlands statsminister Mark Rutte, ifølge NTB.

Oppjusterer orkanen «Jose» til kategori 4

Samtidig som «Irma» herjer, har det vært bekymring rundt orkanen «Jose» som er på vei over Atlanterhavet i sporene til «Irma».

Det amerikanske orkansenteret har nå oppjustert orkanen «Jose» til en kategori 4-orkan, ifølge Sky News.

Kategori 4 er den nest kraftigste kategorien på en skala som går til 5.

Jose ligger fortsatt nesten 800 kilometer sørøst for De små Antiller. Den beveger seg nordvestover med en fart på 26 kilometer i timen. Beregningene foreløpig går på at den vil passere flere hundre kilometer nordøst for de nordøstligste øyene, som Antigua og Saint Martin, men selv da vil den føre til kraftig regnvær over øyer som allerede ligger i ruiner etter Irmam, ifølge NTB.

Samtidig er en tredje orkan, Katia, som er i ferd med å bygge seg opp i Det karibiske hav, oppgradert til kategori 2. Den ventes å treffe Veracruz på kysten av Mexico i løpet av få dager, melder NTB.