- Myndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg

Professor Elling Ulvestad hardt ut mot det milde svineinfluensaviruset.

- SPILTE PÅ FRYKT: Professor Elling Ulvestad mener helsemyndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg. På bildet: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.  
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- SPILTE PÅ FRYKT: Professor Elling Ulvestad mener helsemyndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg. På bildet: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Professor Elling Ulvestad mener at helsemyndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg mot det milde svineinfluensaviruset.

- I starten av pandemien fremsto svineinfluensaen som Dyret i Åpenbaringen. Relativt raskt ble det klart at viruset var en mild variant. Likevel eskalerte fryktretorikken, sier Ulvestad, som er professor i mikrobiologi og immunologi og avdelingssjef ved Mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

Religiøst

- Veldig mange ble smittet uten å vite det engang. Likevel ble ikke kartet tilpasset terrenget. Det var en slags religiøsitet over det hele, sier Ulvestad til Bergens Tidende.

I en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening skriver Ulvestad at risikoen for å dø av H1N1-viruset viste seg å være 0,003 prosent.

Stigmatisert

Ulvestad sier at han ikke lot seg vaksinere selv, fordi han så hvilken vei det gikk. Han forklarer at han ikke gikk ut og sa dette tidligere, slik:

- Å være lege og kritisere vaksine er omtrent som å være katt på hundeutstilling. Man blir klassifisert sammen med konspirasjonsteoretikere og andre kunnskapsløse vaksinemotstandere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer