Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Myndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg

Professor Elling Ulvestad hardt ut mot det milde svineinfluensaviruset.

- SPILTE PÅ FRYKT: Professor Elling Ulvestad mener helsemyndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg. På bildet: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.  
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- SPILTE PÅ FRYKT: Professor Elling Ulvestad mener helsemyndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg. På bildet: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Professor Elling Ulvestad mener at helsemyndighetene spilte på frykt for å få folk til å vaksinere seg mot det milde svineinfluensaviruset.

- I starten av pandemien fremsto svineinfluensaen som Dyret i Åpenbaringen. Relativt raskt ble det klart at viruset var en mild variant. Likevel eskalerte fryktretorikken, sier Ulvestad, som er professor i mikrobiologi og immunologi og avdelingssjef ved Mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

Religiøst

- Veldig mange ble smittet uten å vite det engang. Likevel ble ikke kartet tilpasset terrenget. Det var en slags religiøsitet over det hele, sier Ulvestad til Bergens Tidende.

I en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening skriver Ulvestad at risikoen for å dø av H1N1-viruset viste seg å være 0,003 prosent.

Stigmatisert

Ulvestad sier at han ikke lot seg vaksinere selv, fordi han så hvilken vei det gikk. Han forklarer at han ikke gikk ut og sa dette tidligere, slik:

- Å være lege og kritisere vaksine er omtrent som å være katt på hundeutstilling. Man blir klassifisert sammen med konspirasjonsteoretikere og andre kunnskapsløse vaksinemotstandere.

- Sludder

Fungerende divisjonsdirektør i Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, avviser kritikken som sludder.

- Vi har prøvd å formidle et nøkternt bilde. Gjentatte ganger har vi sagt at dette viruset har to ansikter: Et mildt for de fleste, et alvorlig for noen. Fordi vi ikke kunne si på forhånd hvem som kunne bli alvorlig syke, valgte vi å tilby vaksine til hele befolkningen, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling