Myndighetene vet ikke når «Berserk» kan seile videre

Den newzealandske «blindpassasjeren» skaper trøbbel uten pass.

PASSTRØBBEL: Busby Noble står her og snakker med representanter med den chilenske marinen. Foto: Armada de Chile
PASSTRØBBEL: Busby Noble står her og snakker med representanter med den chilenske marinen. Foto: Armada de ChileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUNTA ARENAS / OSLO (Dagbladet): Siden lørdag kveld norsk tid har kaptein Jarle Anhøys og mannskapet om bord på «Berserk» blitt nektet å reise fra den chilenske marinebasen i Puerto Williams, sør i Chile. De har blitt anholdt av chilensk marine med instrukser fra chilensk politi.

- Vi ser på personene om bord, ikke båten. Alle om bord har dokumentene i orden, unntatt en person for New Zealand. Derfor er dette nå en sak det chilenske utenriksdepartementet og New Zealands ambassade i Santiago jobber med å løse, sier Edilio Gazitua Catalan, sjef i avdelingen for internasjonale saker i politiet i Punta Arenas, til Dagbladet.

- Sjekker dokumenter Gazitua Catalan vil ikke si noe om bakgrunnen for at marinen aksjonerte og anholdt båten, men marinen har tidligere sagt at de gjorde det etter forspørsel fra politiet. Han vet ikke hvor lenge «Berserk»-mannskapet vil måtte bli værende i Puerto Williams.

- Det er den chilenske marinen som sjekker om alt er i orden når det gjelder båtens dokumenter, sier Gazitua Catalan.

Den chilenske marinen bekrefter at båten fremdeles er inne på marinebasen, og vil ikke si noe om når «Berserk» kan dra videre til Ushuaia i Argentina.

Mens papirer gjennomgås i Chile, går Rune «Supern» Olsgaard på verkstedet på Alnabru i Oslo og venter på siste nytt fra landet der kompisene blir holdt.

Andhøy ringte Da Dagbladet var hos Olsgaard i 15-tida i dag, ringte Andhøy, men samtalen ble kort.

HOLDER KONTAKT: Talsperson for Andhøys ekspedisjon er Rune «Supern» Olsgaard. Her i garasjen i Oslo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HOLDER KONTAKT: Talsperson for Andhøys ekspedisjon er Rune «Supern» Olsgaard. Her i garasjen i Oslo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Han hadde ikke hørt noe nytt, men han måtte legge på nå, for myndighetene kom om bord i båten igjen, sier Olsgaard etter å ha avsluttet samtalen.

Den nydøpte «Berserk», tidligere «Nilaya», er nå bevoktet inne på marinebasen. Olsgaard forteller at stemningen var spent like etter at de ble tatt med inn, men at det virker som det er god stemning mellom marinen og mannskapet på «Berserk».

Ifølge Olsgaard er myndighetene hyppig om bord i båten, og har undersøkt både papirer og at båten er i god stand.

- Andhøy snakker flytende spansk, så det burde ikke være noe problem å kommunisere, sier han.

New Zealand bekreftet Tidligere i dag fortalte en talskvinne for det newzealandske utenriksdepartementet at de hadde gitt chilenske myndigheter beskjed om at de var bekymret for den passløse «blindpassasjeren» Busby Noble.

- Det jeg kan si, er at vi var bekymret for om Noble var kidnappet. I tillegg var ekspedisjonen til Rosshavet ulovlig. Derfor har newzealandske myndigheter informert chilenske myndigheter om dette, forteller hun.

SNAKKER SAMMEN: Ifølge Olsgaard kommer myndighetene ofte om bord i båten, som ligger inne på den chilenske marinebasen. Foto: Armada de Chile
SNAKKER SAMMEN: Ifølge Olsgaard kommer myndighetene ofte om bord i båten, som ligger inne på den chilenske marinebasen. Foto: Armada de Chile Vis mer

Hun bekrefter også at deres konsulat i Santiago er i kontakt med Noble, og bistår ham med konsulære tjenester.