Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Myndighetene ville bare hjelpe mannfolk i knipe. Nå raser innbyggerne

- Det er grusomt. Vi får beskjed om at vi må akseptere det, men dette er totalt uakseptabelt.

«Uritrottoir»: En mann benytter seg av et «uritrottoir» på Île Saint-Louis i Paris, mens en turistbåt passerer på elva Seine. Foto: Thomas Samson/ AFP / NTB Scanpix
«Uritrottoir»: En mann benytter seg av et «uritrottoir» på Île Saint-Louis i Paris, mens en turistbåt passerer på elva Seine. Foto: Thomas Samson/ AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De skal være så miljøvennlige som det er mulig å få det, men de nye røde boksene som har dukket opp en rekke steder i Paris har blitt møtt med raseri fra innbyggerne i den franske hovedstaden.

- Det finnes ikke noe behov for å plassere noe så ubeskjedent og stygt på en historisk plass som dette. Det ligger rett ved siden av det vakreste huset på hele øya, Hôtel de Lauzun, hvor Baudelaire bodde, sier 68 år gamle Paola Pellizzari, til nyhetsbyrået Reuters.

Hun eier en kunstbutikk på Île Saint-Louis, ei øy i Seinen, der en av fem slike røde bokser er utplassert.

Pellizzari sier til den franske avisa LeParisien at lokale innbyggere er i gang med en underskriftskampanje, med mål om å bli kvitt de røde boksene.

Dersom det ikke er klart fra bildene, så er altså et «uritrottoir» en ny variant av det folkekjære urinalet, som nær halvparten av befolkningen i store deler av verden har jevnlig glede av å kunne benytte seg av.

Designeren av «uritrottoir», som er en kombinasjon av de franske ordene for urinal og fortau, sier de røde boksene er en miljøvennlig løsning for urinering.

- Grusomt

Urinalet er i all sin enkelhet en boks med en åpning foran og en blomsterkasse på toppen. Innsida er fylt med halm, som sammen med urinen blir til kompost, som i sin tur kan brukes i byens parker.

Pellizzarri frykter på sin side at boksen på Saint-Louis-øya, som er plassert rundt 20 meter unna en barneskole, oppfordrer til ekshibisjonisme.

For det er først og fremst mangelen på skjerming rundt de røde boksene som får franskmennene til å reagere.

- Det er grusomt. Vi får beskjed om at vi må akseptere det, men dette er totalt uakseptabelt. Det ødelegger hele øyas rykte. Er ikke folk i stand til å oppføre seg? spør en ikke navngitt 50-årig butikkeier til nyhetsbyrået.

LUKTFRITT: Lokale myndigheter, og designerne bak urinalet, mener det skal være luktfritt og miljøvennelig. Det er imidlertid uklart hva det er som tilsynelatende renner ut av dette urinalet. Foto: Thomas Samson/ AFP / NTB Scanpix
LUKTFRITT: Lokale myndigheter, og designerne bak urinalet, mener det skal være luktfritt og miljøvennelig. Det er imidlertid uklart hva det er som tilsynelatende renner ut av dette urinalet. Foto: Thomas Samson/ AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Sexistisk

Også den feministiske organisasjonen Femmes Solidaires reagerer sterkt på utplasseringen av boksene, som de mener er sexistiske.

- De har blitt installert med et sexistisk utgangspunkt, (og symboliserer, red.anm.) at mannfolk ikke klarer å kontrollere seg selv, og at hele samfunnet derfor må tilpasse seg. Det offentlige rommet må forvandles for å sørge for at menn opplever minst mulig ubehag. Det er absurd. Ingen trenger å urinere på gata, sier Gwendoline Coipeault i Femmes Solidaires til Reuters.

Byens myndigheter skryter selv av den nye oppfinnelsen på sine hjemmesider, der det blant annet heter at de nye boksene skal bekjempe problemet med offentlig urinering rett på gata, og de medfølgende luktproblemene deler av byen har vært plaget med.

- Folk som urinerer på gatene i Frankrike er et alvorlig problem. Vi visste at det var stort behov for en løsning, så vi kom med dette, sa en av designerne bak de røde boksene, Victor Massip, da de første boksene ble utplassert i februar i fjor.

- Folk ler, mange er overrasket, men de fleste er enige om at det er en god idé å teste dette, sa han videre, ifølge BBC.

Selskapet mener boksene «forskjønner det offentlige rom», ifølge Le Parisien.

Dersom man blir tatt for offentlig urinering i Paris, må man regne med å betale en bot på 68 euro, eller drøyt 650 norske kroner. Både franskmenn og utenlandske turister som er intervjuet av franske medier i forbindelse med saken gir uttrykk for at det er fint å ha et nytt alternativ.

SPYLES NED: Da Kowens gullfisk Top døde, bestemte han seg for å trekke den ned i do. Moren Brooke beskriver gullfisken som hans «beste venn», og Kowen bryter ut i tårer når han innser at den er borte for alltid. Video: Brooke Geherman Vis mer Vis mer Vis mer