Svineinfluensavaksinen:

Myndighetenes anbefaling ga bivirkninger: Har betalt 233 millioner i erstatning for svineinfluensavaksinen

Tidligere helsedirektør sier at de ikke hadde nok tid eller tilstrekkelig med kunnskap om pandemien og vaksinen.

ALVORLIG SYK: Flere nordmenn har fått den alvorlige sykdommen narkolepsi i etterkant av at de tok den anbefalte svineinfluensavaksinen. Foto: Felix Ordonez / Rueters / NTB Scanpix
ALVORLIG SYK: Flere nordmenn har fått den alvorlige sykdommen narkolepsi i etterkant av at de tok den anbefalte svineinfluensavaksinen. Foto: Felix Ordonez / Rueters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Høsten 2009 anbefalte helsemyndighetene nordmenn å ta vaksinen Pandemrix mot svineinfluensa. Sju år etter har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) betalt 233 millioner kroner i erstatning til pasienter som har fått bivirkninger av vaksinen.

Nye tall fra NPE viser at de har mottatt hele 686 saker i forbindelse med bivirkninger av svineinfluensavaksinen. Nå har de betalt 214 av totalt 233 millioner kroner i erstatning til pasienter som har utviklet sykdommen narkolepsi i etterkant av vaksinasjonen.

Flest klager

Narkolepsi er en sykdom som gir deg unormal trang for søvn, anfall som kan få kroppen til å kollapse og noen ganger hallusinasjoner, ifølge Norsk helseinformatikk. Kommunikasjonsdirektør i NPE, Øydis Ulrikke Castberg, sier at omfanget av erstatninger i etterkant av massevaksinasjonen i årsskiftet 2009/10 skiller seg ut fra andre vaksinasjoner.

- Dette er den vaksinen vi har fått inn flest klager på. Også er denne saken spesiell fordi mange ble vaksinert samtidig, forklarer hun.

Tidligere trodde man at bare barn kunne merke symptomer på narkolepsi inntil to år etter vaksineringen. Nå vet man at voksne også kan gjøre det. Dette fører til at de nå vil gjenoppta noen av sakene de tidligere har avslått, og resultatet kan bli millionerstatning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer