Mynt-mysterium kan være oppklart

Turgåere fant flere tonn mynter utenfor Kongsberg.

IKKE LENGER KLINGENDE MYNT: Dette synet møtte to damer på sopptur i et skogholt utenfor Kongsberg. Foto: Privat / Samlerhuset / Myntverket
IKKE LENGER KLINGENDE MYNT: Dette synet møtte to damer på sopptur i et skogholt utenfor Kongsberg. Foto: Privat / Samlerhuset / Myntverket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvordan i alle dager kan det ligge så store mengder mynter, delvis nedgravd, ute i terrenget?

Vi kan nærmest høre at Ole Bjørn Fausa klør seg i hodet på andre siden av telefonlinja.

Fausa er styreleder i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, og ble kontaktet da to kvinner gjorde et usedvanlig funn i et skogholt utenfor Kongsberg.

Det var NRK som først omtalte saken.

Betydelige verdier

Kvinnene var på sopptur da de kom over store mengder mynter i terrenget.

- Det er sikkert noen tonn med mynt, sier Fausa til Dagbladet.

Han anslår det til å være betydelige verdier etter datidas forhold.

Sammen med kolleger fra Det Norske Myntverket har Fausa vært med ut i terrenget og undersøkt funnet - i et skogholt på kommunegrensen mellom Kongsberg og Øvre Eiker.

Funnstedet ligger noen få kilometer fra Det Norske Myntverket, der de i sin tid ble produsert.

$$$: Noen ganger lurt på hvor pengene havner til slutt? I USA er det Federal Reserve Bank i New Orleans, hvor seks millioner amerikanske dollar hver dag havner i søpla, av ulike grunner. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl/Q2kvcj Vis mer

Deler mynt-historie

Etter at denne saken ble publisert, er Dagbladet gjort oppmerksomme på at mysteriet ser ut til å være løst.

I et intervju med Laagendalsposten forteller grunneier Ole Krekling at han hele tiden har visst om blokkene med mynter på eiendommen hans.

Det var svigersønnen til forrige gårdeier som hadde fått myntene på åttitallet, i forbindelse med veiarbeid rundt Myntverket.

Laagendalsposten skriver at svigersønnen hadde fått myntene fraktet til gården. Da Krekling-familien overtok i 1986, var det greit for dem at myntene ble liggende igjen på tomta.

- Svigersønnen til den tidligere gårdeieren her var interessert i mynter, og hadde fått disse klumpene for å se nærmere på dem. Men her dreier det seg mest om jernmynter, og noen kobbermynter. De har blitt helt syre på for destruksjon, sier Krekling til avisa.

Opp fra bakken

NRK skriver at myntene mest sannsynlig ble gravd fram under bygginga av Myntbrua ved E134 i Kongsberg sentrum på åttitallet.

Per Halvor Sælebakke jobbet den gang på Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg, like ved området der gravearbeidet fant sted.

Sælebakke forteller til NRK at han så de rustne myntklumpene bli løftet opp fra bakken.

Skal bla i arkivet

Da Dagbladet snakket med Ole Bjørn Fausa i forrige uke, fortalte han at Samlerhuset har startet arbeidet med å nøste opp i historien om kobbermyntene.

Blant annet skal medarbeidere undersøke Myntverkets arkiv fra 50-tallet for å se om de finner hendelser som kan knyttes til funnet.

Styrelederen forteller at det som trolig har skjedd, er at myntene ble gravd ned en gang på femtitallet.

Da det på åttitallet ble anlagt vei i dette området, tror Fausa at myntene har kommet for dagen.

- Det kan se ut til at myntene ble overlevert til en privatperson, som muligens plukket ut noen spennende mynter, og dumpet resten på et sted i skogen.

- Pussig

SJELDENT FUNN: På havbunnen utenfor kysten av Oman i Arabiahavet har dykkere blant annet funnet sjeldne mynter, klokker og ting som kan stamme fra skipet Esmeralda fra 1500-tallet. Video: National Geographic Vis mer

Ifølge Fausa har gårdeier vært klar over at myntene befant seg på hans utmark.

- For oss er det mest mystisk hvorfor myntene ble nedgravd i første omgang.

Styrelederen har aldri vært borti en liknende sak.

- Jeg synes det er veldig spennende. På en måte er det en underlig del av historien til Det Norske Myntverket. Jeg finner det veldig pussig, og er veldig nysgjerrig på å se om vi kan finne ut mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer